Tőkés-díj

2021.06.08. 10:45

Átadják Kisvárdán a XXVI. Tőkés-díjat

A járvány miatt tavaly ősszel elmaradt a rangos elismerés átadási ünnepsége.

KM

Lengyel Szabolcs, a kuratórium elnöke

Forrás: Archív fotó / KM

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke veheti át a XXVI. Tőkés-díjat június 13-án 15 órától a kisvárdai református templomban megrendezett ünnepségen. A kuratórium tavaly ítélte oda a politikusnak a rangos elismerést, azonban a koronavírus-járvány miatt a díjátadó ünnepséget csak most tudják megrendezni.

Kisebbségpolitikai írások

Izsák Balázs Sepsiszentgyörgyön született 1952-ben, a végzettsége mérnök, édesapja Izsák József irodalomtörténész.

1971-ben érettségizett a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban, felsőfokú tanulmányait a Bukaresti Politechnikai Intézet energetikai karán végezte el 1976-ban. Az erdélyi közéletben a Ceaușescu-rendszer bukása óta folyamatosan részt vesz, számos kisebbségpolitikai írása jelent meg. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja lett 1990-ben.

A magyar nemzet érdekében

A Tőkés-díj az 1990-ben létrehozott Tőkés László Alapítvány nevéhez fűződik. A szervezet céljai között szerepel a magyarságtudat elmélyítése, a magyar nyelvű teológusképzés támogatása, a hátrányos helyzetű csoportok megsegítése. A magyar nemzetiség érdekében kifejtett tevékenységet azzal az egyéni díjjal ismerik el, ami Tőkés László erdélyi református lelkészről, későbbi püspökről kapta a nevét.

Mint Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban lapunknak elmondta, az egyéni díj odaítélésének legfontosabb szempontja, hogy a kitüntetett személy a magyar nemzet érdekében kiemelkedő munkát végezzen, éljen bár országon belül vagy a határainkon kívül. Még az sem feltétel, hogy magyar állampolgár legyen, hiszen az első díjazott 1991-ben Gelu Păteanu román műfordító, szerkesztő, író volt. Munkássága és a magyarok iránt érzett barátsága miatt üldözték Romániában, végül Magyarországon telepedett le. Az alapító okirat úgy fogalmaz, hogy az egyéni díj olyan egyénnek adományozható, aki a magyarság helyzetét életművével – ennek jellege lehet tudományos, politikai, vallási, humanitárius – jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja. Mindennek jegyében a díjat megkapta az elmúlt két évtizedben többek között Gelu Păteanu (1991), Sára Sándor (1995), Duray Miklós (1996), Szörényi Levente (1998), Tempfli József (2001), Ne­meskürty István (2002), Orbán Viktor (2003), Szabó Magda (2007), Makovecz Imre (2010), Papp Lajos (2016), Szabó Dénes (2017) Dévai Nagy Kamilla (2018), Balog Zoltán (2019).

Istentisztelettel egybekötve

Vasárnap az istentisztelettel egybekötött díjátadó ünnepségen Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese köszönti a résztvevőket, igét hirdet nagytiszteletű Tóth Tibor László nagyenyedi református lelkész. A kuratórium döntésének ismertetése után a kitüntetett Izsák Balázs mondja el gondolatait. A Székely Nemzeti Tanács elnökének munkásságát Németh Zsolt, az Ország­gyűlés Külügyi Bizottságának elnöke méltatja majd. A kitüntetés átadása, valamint további köszöntések után a Cantemus Vegyeskar ad műsort Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában