könyvhét

2021.09.03. 07:23

Olvasni izgalom, kaland és kihívás egyben

A nyíregyházi könyvhét nyitányán Lackfi János költő és író köszöntötte az olvasóközönséget.

VNA

Fotó: Sipeki Péter

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok országos rendezvénysorozatához: idén új helyszínen, a Korzó előtti téren várják az érdeklődőket szeptember 2. és 6. között.

Üzenete van

– Mindig is sokat olvastam gyerekkoromtól kezdve, ezt a szokásomat pedig napjainkra is megtartottam – mondta el a csütörtök délutáni megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Ha az ember sokat olvas különböző irodalmi műveket, akkor sokat fejlődik az érzelmi intelligenciája, a szókincse és a társadalomhoz való kötődése is. A könyveket azért találták fel, hogy megőrizzenek valamit a régi korokból, utat mutassanak az embereknek a jelenhez és a jövőhöz.

– Amikor elolvasunk egy könyvet, sokkal többet kapunk vissza belőle, mint amennyit az író vagy a költő papírra vetett, hiszen elképzeljük a saját világunkban, ezt a világot pedig tovább építhetjük és továbbadhatjuk – emelte ki köszöntőjében Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

– Azt szokták mondani, hogy az ember mindig magányosan olvas, azonban amikor olvasunk, soha nem vagyunk magányosak. Bár a mai világban könnyen eltévedhet az ember a különböző okoseszközökön, de amikor könyvet veszünk a kezünkbe: annak üzenete van, az egy ünnep, megvan a maga rituáléja, és teljesen más érzést ad, mint egy digitális felületen olvasni.

Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója a megnyitóünnepségen elmondta: az intézmény az olvasók örömére évtizedek óta szervezi programjait, és nyitott könyvtárként kilépnek az épület falai közül, hogy minél több érdeklődőt vonzzanak a könyvek közé.

A képzelet szárnyán

– A hagyományos író-olvasó találkozók, kötetbemutatók és beszélgetések mellett kedvezményes könyvvásár, az egyre népszerűbb garázsvásár, illetve idén a képregényes programok és kiállítások teszik színesebbé a kínálatunkat. Ezenkívül ingyenes beiratkozással és népi játékokkal is várjuk a látogatókat – tette hozzá. – Ahogy könyvtárunk mottója is hirdeti: szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy az olvasó értékekkel, élményekkel és inspirációval gazdagodjon. Nagyon fontos, hogy az olvasók személyesen is találkozhassanak a kedvenc írójukkal vagy költőjükkel, és így az alkotás mögött megismerjék az embert, az emberi sorsot, magát a szerzőt. Ez főleg gyermekkorban meghatározó élmény, és óriási jelentősége van az olvasóvá válás folyamatában.

Ilyen találkozásokra a nyíregyházi könyvhét is számos lehetőséget adott, már rögtön az első napon is, hiszen az eseményt Lackfi János József Attila-díjas költő, író és műfordító nyitotta meg. A színpadon állva elmesélte, hogyan is lett író: minden úgy kezdődött, hogy gyermekként édesanyja nem engedte neki, hogy a szülői szigortól erőszakosnak bélyegzett, ám kortársai körében népszerű krimisorozatokat nézze, másnap azonban mindig hallotta, ahogyan a többiek éppen megbeszélik az aktuális epizódokat – ő pedig ilyenkor a saját képzeletét használta. Úgy fogalmazott: megtanulta, hogy ha egy sztorit elkezd tovább mesélni, máris az övé az egész.

– Ha körülöttünk minden sztori, minden jel, minden továbbszőhető vagy -gondolható, akkor olvasónak lenni pont akkora izgalom, kaland és kihívás, mint írónak lenni – mondta el Lackfi János. – Hiszen akkor a kettő nagyjából ugyanaz: olvasóként én olvasom életté azt, amit az író belezsúfolt a könyvbe, vagyis újraírom az egészet, és senki másnak nem jelenti pont ugyanazt, mint nekem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában