MAFUMASZ

2022.09.22. 16:52

A karmesteri mozdulatokat is gyakorolták

Az ország minden részéből és Erdélyből is érkeztek hallgatók Nyírbátorba.

Fotó: szövetség

Nemcsak karmesterek vagyunk – a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség (MAFUMASZ) ezzel a címmel tartott az elmúlt hétvégén akkreditált fúvóskarnagyi továbbképzést Nyírbátorban. A háromnapos továbbképzésre kiváló előadókat hívtak, így Bekker Gyulát, aki a szövetség elnökségi tagja, a Debreceni Egyetem művésztanára, a balmazújvárosi Bekton Fúvószenekar karmestere, Markovics Gábort, a MAFUMASZ elnökségi tagját, a Tamási Fúvószenekar alapítóját és Szabó Ferencet, a szövetség elnökét, a Győri Egyetem művésztanárát, a győri Symfonic Band karmesterét. 

A kurzus házigazdája a Nyírbátori Fúvószenekar volt, melynek karmestere és szakmai irányítója Kasellák Zsolt. A szervezési feladatokban hatalmas szerep jutott Fazekas Mihály egykori karmesternek, aki 40 évvel ezelőtt alapította és 2021 nyaráig vezette a zenekart. Az ország minden részéből és Erdélyből is érkeztek hallgatók, akik előadásokat hallhattak a zenei struktúra felépítéséről, a helyes ülésrend kialakításának fontosságáról és lehetőségeiről, de szervezési feladatokról is szó esett. A kurzus gyakorlati részét Máté Antal, Nyírbátor polgármestere nyitotta meg. 

A karmesterek a gyakorlati feladataikat a Nyírbátori Fúvószenekar közreműködésével hajtották végre szombat délután és vasárnap délelőtt: Szabó Ferenc irányításával gyakorolhatták a karmesteri mozdulatokat, jeleket, a vezényléstechnika mellett elsajátíthatták az apróbb gesztusok alkalmazásának fontosságát. A sikeres továbbképzés végén a karmesterek egy általuk választott művet vezényeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában