Nyíregyháza

2022.10.18. 14:00

Ünnepel a csodák birodalma

Az idén hetven éve, hogy a megyei könyvtár megnyitotta kapuit az olvasók előtt.

Bessenyei Gábor író szíve csücske a megyei könyvtár Képregénytára

Forrás: Youtube

Hűséges olvasóink közül talán még sokan emlékeznek a napra, amikor 1952-ben megnyílt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a Nyíregyházi Körzeti és Városi Könyvtár egyesítésével. A Paulinyi Zoltán építész tervei alapján készült épületbe 1975-ben költözött be az intézmény, mely azóta átalakult, modernizálódott és kibővült, hét évtizede ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja az olvasókat. A kerek évforduló alkalmat adott arra, hogy a könyvtár rendszeres látogatói és a megye közismert emberei elmondhassák, miért szeretnek könyvtárba járni.

Határtalan és kincseket rejt

– Számomra a könyvtár azért a legszerethetőbb, mert a határtalanság érzését adja nekem. Könyvimádóként az első, amit megtanulunk, hogy a polcaink pillanatok alatt megtelnek, a könyvtár azonban határtalan, és nem csak hely szempontjából. Sokszor olyan könyvet keresek, amit a boltban, antikváriumban már nem lehet megtalálni, ilyenkor a könyvtár az első gondolatom – vallotta be Andrási Adél író, akit a legtöbben Leda D’Rasiként ismerhetnek. Hozzátette: felemelő érzés volt, megdobogtatta a szívét, amikor a könyvtárban rátalált a saját a regényeire.

Ilyés Gábor helytörténész szerint ezek az intézmények a levéltár és a múzeum mellett múltunk forrásainak egyik nagyon fontos megőrzői.

– Kezdő helytörténeti kutatóként gyakran megfordultam a megyei könyvtár hely­ismereti gyűjteményében, ami egy különleges kincsekkel teli birodalom, ahol olyan régi újságokat, képeslapokat, dokumentumokat találunk, melyeknek köszönhetően megismerhetjük Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg múltját. Tisztelettel, szeretettel és hálával gondolok a gyűjtemény könyvtárosaira, akik türelmes munkájukkal egyengették az utamat. Ma már kevesebbet jövök, hiszen sok minden digitalizálva van, de itt olyan kincseket is kézbe lehet venni, amiket máshol nem. Ezért ajánlom minden fiatalnak a könyvtárat.

Nyitott a fiatalok felé

Bessenyei Gábor gyermekkora óta, a kilencvenes évek közepétől olvas és gyűjt képregényeket. Akkoriban a műfaj nem volt túl népszerű, a felnőttek lenézően beszéltek az egymást püfölő sztreccsruhás szuperhősökről.

– Néhány éve a megyei könyvtár polcai között sétálva feltűnt egy viszonylag új kötet, amin bevallom, nagyon elcsodálkoztam. Otthon aztán megnéztem az online katalógust, amiből kiderült, hogy nagyon sok képregényt lehet innen kikölcsönözni.

A nyíregyházi író örömmel konstatálta, hogy az intézményben nyoma sincs a képregényekhez fűződő vaskalaposságnak, amit a néhány éve kialakított Képregénytár is bizonyít. – Ez az a nyitottság, amiért szeretem a könyvtárat.

A sorozat részei, valamint az intézmény részletes történetét bemutató videók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Youtube-csatornáján ingyenesen elérhetőek. 
CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában