Nyíregyháza

2023.02.21. 11:18

Szép magyar beszédükkel versenyeztek

A Kazinczy-verseny egyik területi fordulóját a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezték meg.

Oszlánci-Márkos Balázs, Vondorkovics Jázmin, László Benjámin, Kotán Lilla és Palaga Milán

Fotó: Szatkéné Csekk Angéla archívuma

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola az idén már negyedik alkalommal adott otthont a Szép magyar beszéd Kazinczy-versenynek.

– A megmérettetést a budapesti székhelyű Kazinczy-díj Alapítvány-Péchy Blanka emlékére Kuratórium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen szervezi, mi a területi forduló lebonyolításában vettünk részt – közölte Szatkéné Csekk Angéla.

– Két korcsoportban, 5-6. és 7-8. évfolyamon lehetett nevezni. A gyerekek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget adtak elő a zsűrinek, akik a hallottak alapján felállították a rangsort. Az 5-6. évfolyamon nem volt továbbjutó, az első három helyezett éppúgy oklevelet kapott, mint a 7-8. évfolyam legjobbjai.

A zsűri tagja volt dr. habil Minya Károly intézetigazgató, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanára, Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatónője és dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára.
Az 5-6. évfolyamon első lett László Benjámin (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, felkészítő tanára: Szűcs Petra), második Páll Barnabás (Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola, f. t.: Pásztor Ildikó), míg a harmadik helyen Palaga Milán (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, f. t.: Szűcs Petra) végzett.

A 7-8. évfolyamosoknál Vondorkovics Jázmin (Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Herman Ottó Tagintézménye, f. t.: Láda Gergely) lett az első, aki a kisújszállási országos döntőbe jutott.

A második Kotán Lilla (Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium), míg a harmadik Oszlánci-Márkos Balázs (Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek) lett. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában