Szatmárcseke

2023.08.21. 14:44

Főszerepben a szilvalekvár

A csapatok rézüstben készítették el a finomságot.

Szon.hu

Főszerepben a szilvalekvár

Évszázados hagyománya van a szilvalekvár főzésnek Szatmárcsekén, a helyiek pedig egyáltalán nem titkolják, hogyan készül a párját ritkító finomság, sőt: minden évben fesztivált rendeznek, hogy beavassák a folyamatokba az érdeklődőket. Múlt héten szombaton már a 23. alkalommal várták a vendégeket a településre, hogy megmutassák, hogyan lesz a friss gyümölcsből lekvár. Reggel 7 órakor osztották ki a szilvát, majd elindult a megmérettetés: a résztvevő csapatok vályogból rakott katlanban, rézüstben készítették el a finomságot. 

 Táncház és szabadtéri bál

A fesztiválra érkező vendégek számos, szilvából készült ételt megkóstolhattak, és régi, elfeledett mesterségekkel is megismerkedhettek. A hagyományőrzés igénye a fellépők kiválasztásában is megmutatkozott, nap közben egymást váltották a néptáncosok, népzenészek. Fellépett a Memorial együttes, Veress Zoltán tárogatón muzsikált, s Dánielfy Gergő is koncertet adott. A Kokas Banda előbb zenélt, majd táncházba hívta az érdeklődőket. A nap sztárfellépője a Csík Zenekar volt, élő koncertjüket tűzijáték követte, majd szabadtéri bál kezdődött, ahol a talpalávalóról Bandics László gondoskodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában