Nagykálló

2023.09.16. 10:51

Rákóczi nyomában jártunk

A kassai Szent Erzsébet dóm szépségét nem lehet szavakkal leírni, azt látni kell!

Szon.hu

A kassai látnivalókat is megcsodáltuk

Forrás: Fotó: Egyesület

A nagykállói Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület tagjai kirándulásra indultak, a céljuk a múlt felfedezése volt. A magyar történelem két fontos emlékhelyét látogatták meg: Kassát és Borsit. 

Kiemelkedő egyéniség volt 

– Kellemes nyári időben, mindenki frissen érkezett az induláshoz. Gyorsan odaértünk Szlovákia második legnagyobb városába, Kassára. A város főterén megcsodáltuk a híres Szent Erzsébet-dómot, mely Európa legszebb gótikus stílusú székesegyháza. Itt vannak eltemetve II. Rákóczi Ferenc Rodostóból hazahozott hamvai, de itt nyugszik az édesanyja, Zrínyi Ilona és testvére, Rákóczi József is. A templom szépségét nem lehet szavakkal leírni, azt látni kell! A főtér másik látványossága az Immaculata-szoborcsoport, más néven Pestisoszlop, amit a város régi vesztőhelyén az 1720-as években pestisjárványban elhunytak emlékére állítottak fel. A szoborcsoportot kellemes kis park övezi, szökőkúttal, padokkal, fákkal, virágokkal. 
A látogatásunk másik úticélja Borsi volt. Nagykálló testvérvárosában felkerestük II. Rákóczi Ferenc szülőházát. Megismertük azt a helyet, ahol 1676. március 27-én megszületett a magyar történelem kiemelkedő egyénisége. A róla, a szabadságharcról, az akkori életükről, valamint a kastélyról, annak újjáépítéséről részletes, színvonalas és mindenre kiterjedő tájékoztatást kaptunk a tárlatvezető hölgytől. Sajnos az időnk nem volt elég, hogy mindent meg nézzünk, ezért oda újra el kell menni. Sétáltunk a kastélykertben, s koszorút helyeztünk el a ház előtti téren álló Rákóczi mellszobornál. 
Tagtársaim nevében is köszönöm a szervezést Molnárné Margitkának és Molnár Ferencnek, egyesületünk elnökének, a támogatást a nagykállói polgármesteri hivatalnak, és köszönöm minden résztvevőnek, hogy újra eltölthettünk egy szép napot együtt. Gégény Lászlóné 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában