Nyíregyháza

2023.11.02. 10:39

Katonahősök és olimpikonok

Megjelent a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle legújabb száma.

Marik Sándor

Az Északi temetőben az 1848/49-es sírkert

Forrás: Fotó: dr. Holmár Zoltán

Ha a felső-tiszai árvízről hallunk, szinte mindig az 1970. évi katasztrófára gondolunk. Ám a Szlávik Lajos–Fejér László szerzőpáros alapos tanulmánya – ami a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle most megjelent idei 2. számában olvasható – kiemeli, hogy az 1947/48. szilveszteri töltésszakadások következtében emberáldozatok is voltak.

A Szemle borítója 
Forrás: Fotó: KM

 
Az árvíz által elöntött 255 négyzetkilométernyi terület miden ötödik lakóháza összedőlt, az ár tizenegy folyóhidat elvitt, s kőhidak is beomlottak. A védekezést és helyreállítást nehezítette, hogy Trianon következtében három ország területét érintette a katasztrófa. 
Dr. Holmár Zoltán történész bemutatja írásában a nyíregyházi Északi temető 1848/49-es sírkertjében el- vagy újratemetett hősöket. A díszparkban tizenkét sírkő található, amelyek nyolc honvédtisztnek – közülük egy vörössipkás –, négy nemzetőrtisztnek, egy honvéd őrmesternek, két honvédnak és három nyíregyházi polgármesternek állítanak emléket. 

Búcsúzás a színművésztől 

Stevanyik András Az olimpiák és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye című tanulmányában új tényekkel egészíti ki és teszi teljessé a folyóirat 2020/3. számában közzétett írását. Csíkos Sándor és Karádi Zsolt megható emlékezésben búcsúzik az idén áprilisban 92 évesen elhunyt Jászai Mari-díjas magyar színésztől, az érdemes és kiváló művész Bárány Frigyestől, aki 1981–2019 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja volt. A Szemle irodalmi rovata közreadja Kürti László Bella István-díjas költő új költeményeit, valamint bemutatja hat ifjú tehetség verseit, akik a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban végeztek a közelmúltban, illetve jelenleg is az intézmény diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában