Múltidéző

2024.02.08. 09:45

Dollárt nyertek pályázaton

Erről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt.

L. Tóth Lajos

1984. február 8., szerda

Dollárt nyertek pályázaton

A Nyíregyházi Konzervgyárnak jelenleg öt beruházása van folyamatban. Közülük három — az aszeptikus gyártástechnológia, a nagydobozgyártás, illetve a nagydobozos befőttgyártóvonal — igen jelentősnek tekinthető – együttes értékük megközelíti a kétmillió dollárt. 

Tizennégy pályázó elől nyerte el a gyár az aszeptikus technológia magyarországi meghonosításának jogát, illetve az erre fordítható valutakeretet (egymillió dollárt). A nyersanyag nagy részét félkész állapotban, továbbfelhasználásig ötliteres üvegekben helyezik el. Az új, zárt rendszerű technológia szinte kizárja a minőségromlás lehetőségét. Csőrendszeren keresztül húsz—negyven —hatvan köbméteres tárolókba vezetik a nyersanyagot, miközben hirtelen hőhatással tökéletesen csírátlanítják. Az üvegek kezeléséből, elhelyezéséből adódó számtalan problémától (költségtől) is megszabadulnak ily módon. 

Világszínvonalon gyártanak majd évente hétmillió darab nagydobozt azok az osztrák és svájci eredetű gépek, amelyeket a vajai gyáregységben szerelnék fel. Ez a gyáregység fogja az egész magyar konzervipar nagydoboz igényét kielégíteni. Pályázat megnyerésével jutott hozzá a konzervgyár ahhoz a hatszázezer dollárhoz, amelyen a nyugati masinákat megvásárolhatták. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában