Nyíregyháza

2024.03.31. 08:50

Tojásfestés és locsolkodás a múzeumfaluban

Néptánccal, finom ételekkel, kiállítással és kézműves programokkal várja a látogatókat a Sóstói Múzeumfalu húsvéti programsorozata.

Szon.hu

Fotó: Sipeki Péter

Nagyszombaton a hagyományőrzés jegyében a vendégek tojást festhettek és böjti ételeket kóstolhattak. Megtudhatták, hogyan terítették meg egykor az ünnepi asztalt a reformátusok és a görögkatolikusok és azt is megtanulhatták, hogyan készül a pászka. 

Ma. húsvétvasárnap az Aranyalma Néptáncegyüttes indítja a napot húsvéti kántálással 10 órakor, majd Boka Gábor, a képmutogatós vásári komédiás műsora következik. Az előző napokon készített hímestojásokból kiállítás nyílik 11.30-kor, déltől ismét az Aranyalma táncosai lépnek fel. Kész Réka a kárpátaljai tojásdíszítésről mesél 13 órától, a napot pedig a Dalinda énekegyüttes zárja. Hétfőn a programok sora a Nyírség Táncegyüttes műsorával kezdődik 10 órakor a jánkmajtisi portánál, majd időszaki kiállítás nyílik Csíkos táska, tele bagázsnyik címmel. 11 órától az Elvarázsolt mesék című darabot nézhetik meg a kicsik a Batyu Színház előadásában, déltől pedig a református és a görögkatolikus húsvéti szokásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók a kállósemjéni és a jánkmajtisi portánál. A Nyíregyházi Tánctanoda táncházzal egybekötött bemutatót tart 12.30-tól, ezt követi a református ünnepi istentisztelet, amelyen Kósa László lelkész hirdet igét. A Kokas Banda is fellép, 15.30-tól pedig együtt zenélnek a Nyírség Táncegyüttessel és a Nyíregyházi Tánctanoda tagjaival az ünnepi hétvégét záró húsvéti bálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában