Nyíregyháza

2024.04.24. 16:58

Kulturális örökség, amit büszkén öltünk magunkra (fotók)

Minden évben egyre többen csatlakoznak a népviselet napjához.

Csáki Alexandra

Új kezdeményezés indult 2015-ben Hrágyel Dóra ötlete nyomán: legyen a népviseletnek is egy napja, április 24-én mutassuk meg, milyen gyönyörű szoknyáink, ingeink, kendőink, mellényeink, csizmáink vannak idehaza és határainkon túl! Minden évben egyre többen csatlakoztak, s öltötték magukra és mutatták meg kedvenc tájegységük viseletét vagy annak egy-egy elemét. Az idén kilencedik alkalommal tehették ezt a népi kultúra szerelmesei.

Közös szelfi

Bár a jeles nap még nem hivatalos, a nyíregyházi Tánctanoda az elmúlt években lelkesen csatlakozott a kezdeményezéshez.

– A népviselet a magyar kultúra éke, ezért nagyon örülünk, hogy egyre több figyelmet kap – hangsúlyozta Antal Roland. A Tánctanoda alapítója hozzátette: izgalmas játékkal szerették volna közelebb hozni az emberekhez a népviseletet. Eredetileg a teljes belvárosban, az eső miatt azonban végül a Nagy Imre téri bevásárlóközpontban lehetett szelfit készíteni a táncosokkal, illetve egy kiegészítővel.
Aki összefutott szerda délután az Antal-családdal, saját szemével győződhetett meg arról, mennyire nem túlzott a Tánctanoda művészeti vezetője, amikor azt mondta, a viselet a kultúránk éke. Roland és felesége, Dóra inaktelki gyöngyös kalotaszegi, míg lányuk tyukodi viseletet öltött magára, a tanodások pedig sárközi, szilágysági, tirpák és bukovinai darabokban mutatkoztak be.

Nyolcévesen kezdte

Tardi Ágnes röviden osztott-szorzott, és arra jutott, hogy több mint öt évtizede része az életének a néptánc. Nyolcéves korában kezdte, 1970-ben csatlakozott a Szabolcs Néptáncegyütteshez, aminek jelenleg is tagja. Kérdésünkre, hogy szerinte melyik a legszebb viselet, elárulta: neki a kalotaszegi tetszik a legjobban.

– Gyönyörű, díszes, minden szín megtalálható rajta, életszeretetet, vidámságot tükröz. Ha közelebbit kellene választani, a szatmári viseletet mondanám, abból is a régit. Sokkal egyszerűbb, mint a kalotaszegi, mégis szép. A nők nem egyforma szoknyában jártak, mindenkié más színű volt, és ettől a lett különleges. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában