Egyre rangosabb verseny

2019.06.14. 10:38

Atlétáink különleges minszki csapatversenye

Bakosi Péter, Tasi T. Dávid versenyzőként, Bakosi Béla edzőként utazik a második Európa Játékokra.

Baku után Minszk! A fehérorosz főváros ad majd otthont a II. Európa Játékoknak június 21. és 30. között. A találkozón ötven ország több mint négyezer sportolója 19 sportágban, 199 versenyszámban bizonyíthat.

Egyre rangosabb verseny

A magyar válogatott több mint százhúsz versenyzővel utazik a találkozóra, az indulók szerdán tették le az esküt. Tizennégy atléta utazik, köztük a Nyíregyházi Sportcentrum két versenyzője, a magasugró Bakosi Péter és a futó Tasi T. Dávid. Az edzői stábban a szintén nyíregyházi Bakosi Béla is helyet kapott.

A csütörtöki, Continental Arénában rendezett sajtótájékoztatón Sitku Ernő, a Nyíregyházi Sportcentrum sport­igazgatója büszkén jegyezte meg: örömteli, hogy a klub színeit két versenyző és edző is képviseli.

Megerősítette mindezt Vas László atlétikai szakágvezető, aki hozzáfűzte: egyre rangosabb ez a négyévente sorra kerülő verseny, amolyan európai miniolimpia.

Kajak-kenuban és még néhány másik sportágban például a minszki verseny egyben az Európa-bajnokság is lesz. Más sportágakban olimpiai kvalifikációs pontszerző találkozó.

– Örömteli, hogy két saját nevelésű versenyzőnk indulhat majd a találkozón – hangsúlyozta ki Vas László.

Kettő vagy négy alkalom

Atlétikában nem minden szám képviselőinek rendeznek versenyt, így például a dobóknak sem. A pörgős, különleges versengés érdekesnek ígérkezik.

– Információm szerint atlétikában csapatverseny lesz, minden csapatot tíz versenyző alkot – vette át a szót Bakosi Béla. – Csoportokat alakítanak ki, amelyekben négy-öt nemzet szerepel. A találkozó többfordulós, az első kör győztesei a középdöntőbe jutnak, a többieknek vigasz­ágon van még erre esélye.

– A középdöntőből négyen jutnak majd a fináléba. Ez azt jelenti, hogy legalább kétszer, a legjobb esetben négyszer szerepelnek majd a mieink a mindössze 2-2,5 órásra tervezett versenyeken. Mivel a verseny atlétikában olimpiai pontszerző, így nagy küzdelemre van kilátás.

Tasi T. Dávid a 4×400-as mixváltóban kap majd lehetőséget.

– Természetesen nagyon örülök annak, hogy tagja lehetek a válogatottnak. Mindent megteszek majd azért, hogy jó időt fussak, és segítsem a váltót – tudatta Dávid.

Ami a csövön kifér

Bakosi Péter sikeres államvizsga után készülhet a következő, különleges megmérettetésre. Mert a magasugróknak három kísérlete van, és előre bejelentett magasságon kell próbálkozniuk.

– Nagyon várom ezt a különleges versenyt, hiszen mindössze három kísérlet van. Úgy vélem, kezdésnek egy biztonsági magasságot kell választani, utána pedig mehet, ami a csövön kifér… – így Péter.

A mieink június 21-én indulnak, és remélhetőleg négyszer is versenyezhetnek.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában