Strandkézi

2019.10.24. 10:54

Ezüstérem a katari homokról

A nyári Európa-baj­nokság után a világjátékokon is dobogóra álltak.

Vajda Luca (labdával) akcióban a dánok elleni döntőben

Fotó: Kovács Anikó

A közelmúltban Dohában rendezték az első strandvilágjátékot, amelyen strandkézilabdában szép magyar siker született, a hölgyek a második helyen végeztek. Az együttes szövetségi kapitánya Bakó Botond, a Kisvárda Master Good SE edzője, a csapatban pedig helyet kapott a nyíregyházi Vajda Luca is.

Magas színvonalú rendezés

– Egy–egy versenyre ugyanúgy fel kell készíteni a csapatot taktikailag, stratégiailag, erőnlétileg, ám utóbbira most a bajnokság közben nincs szükség. Ami különösen fontos, hogy minél hamarabb át kellett állni a speciális talajviszonyhoz, a homokhoz. Vártuk a jó eredményt, hiszen a lengyelországi Európa-bajnokságon második helyen végeztünk, bár abból a csapatból most négyen hiányoztak. Európán kívüli gárdákkal is találkoztunk, akik nagyon komoly játékerőt képviselnek, mint például a brazilok, de említhetném Vietnámot is, akik a legjobb négy közé jutottak – pillantott vissza Bakó Botond.

– A házigazdák kitettek magukért, a szervezés és a lebonyolítás is magas színvonalú volt, annak ellenére, hogy San Diego az utolsó pillanatban visszalépett a rendezéstől, ezért Katarnak nagyon kevés ideje maradt felkészülni.

A csapat tagja volt a nyíregyházi Vajda Luca is, aki szinte génjeiben hordozza a sportágat. Nagypapája, Marosi István a hatvanas évek meghatározó válogatott játékosa volt, és szülővárosában, Ózdon már életében csarnokot neveztek el róla, édesanyja pedig az ifiválogatottságig jutott. Luca, aki „civilben” jogot hallgat és a cukrászattal ismerkedik, az általános iskolában és a középiskola első éveiben a Kölcsey DSE játékosa volt, Hadobás István keze alatt pallérozódott, majd a Debrecen utánpótláscsapatában játszott, onnan az élvonalbeli Érdhez igazolt.

Pályafutását az akkor másodosztályú Szent István Egyetem gárdájában folytatta, és oroszlánrészt vállalt az első osztályú tagság kivívásában, jelenleg az NB II.-es és eddig veretlen Komárom alakulatát erősíti, és az egykori válogatott Kovacsicz Mónika mögött a többieknél egy mérkőzéssel kevesebbet játszva az együttes második legeredményesebb játékosa. – A strandkézilabdával komolyabban Érden kerültem kapcsolatba, mert egyik csapattársam, Bozsi (Fekete Bozsána – a szerk.) űzte ezt a sportot, és nagyon megtetszett.

– Két éve aztán nagyobb energiát fektettem bele, így tavaly nyáron Botond behívott a válogatottba. Ezen a nyáron az Európa-bajnokságon második helyen végeztünk, amivel kvalifikáltuk magunkat a világjátékokra – fogalmazott Vajda Luca.

– Óriási élmény volt, még most is a hatása alatt vagyok! Gyönyörű volt a város, lenyűgöztek a hatalmas épületek, éjszakai kivilágításban pedig álomszerű volt az egész. Nagyon jól szervezett volt az egész verseny, a szállás, a kaja is rendben volt, nekünk csak a játékra kellett koncentrálnunk. Elég nehéz csoportba kerültünk, mert játszanunk kellett a dánokkal, a brazilokkal és az argentinokkal is.

A magyar együttes két győzelemmel és három vereséggel zárta a csoportkört, majd a negyeddöntőben a tavalyi világbajnok Görögországot, az elődöntőben pedig Vietnámot búcsúztatta.

Máltán folytatja

– A döntőben a dánokkal játszottunk, sajnos sokat hibáztunk én is kihagytam három ziccert, pedig nagyon fogadkoztunk. Akkor nagyon el voltunk keseredve, de utólag visszagondolva nem vagyunk csalódottak – mondta Vajda Luca.

The show must go on – énekelte egykor Freddie Mercury, a Queen együttes legendás frontembere. Így van ezzel Luca is, aki klubcsapatával kedden elutazott Máltára, majd Szicíliára a Bajnokok Kupájára.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában