legend rally

2019.11.13. 14:00

Legendás futammal zárul az évad

Minden futamnak van központi tematikája, most a híres emberekre fókuszálnak.

Fotó: Legend Rally

A Legend Rally amatőr terepjáró futamsorozat zárásának Nyíregyháza és környéke ad otthont.

Nyíregyháza. Átütő sikert aratott a Nyíregyházán és környékén rendezett Rally Hungary az elmúlt hétvégén, és már ízlelgethetik a következő csemegét az autósport kedvelői. Először érkezik Szabolcs-Szatmár-Beregbe a Legend Rally amatőr terepjáró futamsorozat, az idei évad utolsó állomása lesz a nyíregyházi etap november 23-án és 24-én.

Terepjárók a Kossuth téren

– Elkészültünk a konkrét, pontos menetrenddel, és a létszám is telítődött: mintegy nyolcvan terepjárót várunk a versenyre – közölte érdeklődésünkre Klinovics János futamigazgató. – November 23-án, szombaton kora reggel az eligazítás után egy felfújható startkapun keresztül rajtol el a mezőny a Kossuth térről.

Közutakon és földutakon is haladnak a járművek Nyíregyháza, Mátészalka és Nyírbátor környékén.

A késő délutáni órákban érkeznek vissza a csapatok. Vasárnap reggel folytatódik a program, aznap ér véget az idei évad.

– A parkoló és elrajtoló terepjárók esztétikai látványt nyújtanak, mindenkit szívesen látunk a főtéren. A Legend Rally specialitása, hogy alapvetően nem a száguldásról szól, inkább a navigációról, a tájékozódási képességről és a helyzetfelismerésről. A futam küldetése, hogy felhívja a figyelmet a kulturális értékek megőrzésére, a természetvédelmi területek megismerésére, illetve hazánk tájainak bejárására.

A részt vevő autók rendszámmal ellátott gépjárművek, amik a futam teljes időtartama alatt a közúton közlekednek, és kötelező betartaniuk a KRESZ szabályait.

Fókuszban a híres emberek

– A versenyzők a környékbeli látványosságokat keresik fel, és ott feladatokat oldanak meg, miközben 150-200 GPS-ponton is kérdések várják őket korunk történelmének közismert embereiről, legendáiról.

A Legend Rally öt éve kínál tartalmas, aktív kikapcsolódást az autózás és a hobbi-terepjárózás szerelmeseinek.

Fotó: Legend Rally

– A futamsorozat jellegét tekintve a térképes és GPS-pont-kereső futamok közé tartozik, azonban egyedülálló abban, hogy minden futamhoz kapcsolódik egy hozzárendelt központi téma, amely köré a feladatok épülnek és itinerek, feladatlapok készülnek. A teljesített útvonalat minden résztvevő szabadon tervezheti, így a kalandot és a saját futamának történetét szabadon alakíthatja – taglalta Klinovics János.

– Az élményfaktoron túl fontos a társadalmi felelősségvállalás is. A hazai futamokon egy-egy jó ügyet, szervezeteket, közösségeket, családokat, menhelyeket támogatunk a résztvevőkkel közösen. Küldetésünk, hogy az autózást a mindennapi rutinból kiemelve élménnyé tegyük, a résztvevőknek maradandó kulturális értékeket tudjunk közvetíteni.

Rengeteg élményt ad

A futamigazgató kitért arra is, hogy az indulóknak mire kell ügyelniük:

– A rajt előtt célszerű megtervezni, hogy milyen útvonalon tudja az adott csapat a legtöbb pontot összegyűjteni úgy, hogy szintidőn belül maradjon. A szintidő nagyon fontos, mert késésnél súlyos pontokat vonnak le a versenybírók. Az úgynevezett időkorlátos helyszíneken általában magasabb pontszámot lehet összegyűjteni, ezért érdemes úgy tervezni, hogy mindenképpen odaérjenek a lehető legtöbb pont reményében.

Mindenki a tempójának, a kedvének és a tervezett útvonalának megfelelően válogathatja a megoldani kívánt feladatokat.

A célban mindenkitől elkérjük az itinereket, a GPS-készülékeket, és kiértékeljük őket. Az eredményhirdetéskor kiderül a helyezettek kiléte, de valójában mindenki nyer.

Fotó: Legend Rally

– A Legend Rally eddig is rengeteg élményt adott nekem, és sok barátra tettem szert. Azért is várom a mostani futamot, mert hazai pályán, lakóhelyem környékén cikázik a mezőny, és ehhez járul hozzá még az újdonság varázsa is – fűzte hozzá a nyíregyházi Szaszala Tamás.

LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában