Gokart

2020.01.10. 08:02

Levinek már Massa is gratulált

Az ifjú Révész egy neves olasz gokartakadémia növendékeként egyre formásabban és sikeresebben gokartozik.

Startra várva az egyik rangos versenyen

Az azért már nem semmi, ha valakinek Felipe Massa gratulál. Márpedig a brazil Forma–1-es sztár ezt tette a közelmúltban a nyíregyházi Révész Leventével a FIA Karting World Championship Junior döntőjében, ahol Levente egyenes ágon jutott be a selejtezőket követően. A sorozaton százharminc ifjú tehetség rajtolt, a tizennégy esztendős Levente a megsüvegelendő tizennyolcadik helyen zárt a finnországi fináléban.

Amikor a név kötelez

Levi esetében a név szinte kötelez, hiszen bátyja, Tamás ralikrosszban országos bajnoki címig jutott, és a ralit is kipróbálta. Édesapja, Bálint szintén jegyzett volt a rali­krosszozók hazai és nemzetközi mezőnyében.

Ennek tükrében aztán semmi meglepő nincs abban, hogy az ifjú Levi hétvégéit rendre a depók környékén, a versenypályákon töltötte. Apró volt, még úgy kellett feltenni egy kamion fülkéjébe, ám ott pontosan elmagyarázta, hogy melyik pedál és kar mit szolgál.

Azután ki is próbálta a vezetést, és hamar kiderült, hogy a pilótagénekből nagyon sok jutott neki is. Hétévesen már ralikrosszozott – meg kellett hosszabbítani a pedálokat, hogy elérje – és számos versenyen bizonyította tehetségét rendre idősebbek között. Közben a focit is kipróbálta, és a fürge ifjú abban a sportágban is tehetségesnek bizonyult. Ám a depók világa nem engedte el, jött a váltás, és gokartozni kezdett, ami az autósport alapiskolája.

– Ralikrosszozni is nagyon szerettem, de a gokartozás sokkal jobb. Nagyobb a tempó, több a futam, a selejtező, egyszerre akár harmincnégyen is a pályán vagyunk, ezredmásodpercnyi különbségek döntenek a pozíciók között, és nagyon kell figyelni magunkra és a többiekre is, hiszen milliméterekre versenyzünk egymástól 130 km/h-s tempóval – summázta a két szakág közötti különbséget Levente.

Ott, ahol Nico Rosberg

Tehetsége a mini Forma–1-nek nevezett sportágban is megvillant, így a Magyar Top-Motorsport Egyesület versenyzőjeként, továbbiakban egy neves olasz gokart­akadémia (ahol többek közt Nico Rosberg is versenyzett), a Kart Republic növendéke. Jegyzett olasz és német versenyeken hívta fel magára a figyelmet remek időeredményeivel.

A rangos német bajnokság, a DKM (Deutsche Kart Meisterschaft) fordulóit öt helyszínen rendezték. A nyitány az olasz Lonatóban volt, majd Wackersdorf, Kerpen, a belgiumi Genk és Ampfing. Ezeken a pályákon gokartozott egykoron Michael Schumacher is. Levente több futamon is a dobogóra állhatott, majd a bajnoki összesítésben a bravúros negyedik helyen végzett.

– Nagyon jól érzem magam a csapatban, jó a közösség, főként az egyik olasz sráccal, Kimi Antonellivel vagyok jó barátságban – jegyezte meg Levi.

Előbb az OK Junior géposztályban versenyzett – itt a 125 köbcentis géppel akár százharminccal is lehet száguldani –, majd váltott OK, azaz szenior kategóriára, és ez bejött.

– Tavaly az év végi utolsó három versenyen már másik, eggyel magasabb kategóriában indultam, nagyon sokat fejlődtem, jól sikerültek a versenyek, jó időket autóztam, összességében jó évet zártam – summázta szerényen az elmúlt esztendőt Levente.

A nyíregyházi Krúdy nyolcadikosa egyéni tanrend alapján készül, hiszen a tesztelések és a hétvégi versenyekre való felkészülés miatt nagyon sokat van távol. Ám ahhoz, hogy előrébb lépjen, nagyon sokat kell gyakorolni, gokartozni. És ez nem minden, hiszen otthon is tréningezik, mégpedig hetente többször edzőteremben.

– Darabos Balázs erőnléti edző olyan feladatokat állít össze, amelyekkel javíthatom az egyensúlyérzékemet, fejleszthetem a reakcióidőmet, a koncentrálást, amiknek a gokartozásban igen fontos szerepe van – árulta el Levi.

– Természetesen örülök neki, hogy Levi technikai sportágat választott, bár a fociban is nagyon ügyes volt. Nem az apai büszkeség szól belőlem, amikor azt mondom, hogy nagyon tehetséges, és szép sportolói karrier előtt áll. Mindenhova elkísérem, és örömmel látom, hogy versenyről versenyre miként fejlődik. Nekem az a feladatom, hogy apaként segítsem, biztosítsam a feltételeket ahhoz, hogy elérhesse a céljait, és szorítok azért, hogy így is legyen – tudtuk meg Levi édesapjától, Révész Bálinttól.

Floridai versenyen

A napokban nagy útra indult Levi, hiszen az idei szezont egy tengerentúli, floridai ötnapos versennyel kezdi. Remélhetőleg sikerrel, és fejlődése továbbra is olyan töretlen lesz, mint eddig volt. Mert a cél magas, a jövő esztendőben a Forma–4-ben, majd a Forma–3-ban tervezi folytatni.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában