Athén 2004

2020.05.18. 07:49

Öten az ötkarikás játékok bölcsőjében

Kürti Éva két számban is indult, Balog Vilmos csak az utolsó menetben bunyózott jól.

Forrás: KM-archív

Sorozatunk újabb részében eljutottunk Athénba, az olimpiai játékok bölcsőjébe. A görög olimpiai bizottság mindent elkövetett, hogy a 100 éves jubileumi olimpiai tornát 1996-ban megrendezhesse. Ez nem sikerült, a pénz és Atlanta nyert, és a centenárium után nyolc évvel került vissza az olimpiai láng görög földre.

Megyénket az NYVSC öt sportolója képviselte az ötkarikás játékokon, a három atléta, Ajkler Zita, Kürti Éva és Tóth János mellett az ökölvívó Balog Vilmos és a súlyemelő Feri Attila. Formaruhába öltözött olimpikonjaink tiszteletére indulás előtt a megyeházán ünnepélyes fogadást rendeztek, a sportolók nevében Kürti Éva mondott köszönetet az ünnepélyes búcsúztatásért.

Pedig verhető volt a kolumbiai

A súlyemelő Feri Attilának ez volt a harmadik ötkarikás fellépése. Az atlantai bronzérmes versenyző harminchat esztendősen is szeretett volna bizonyítani. Glückmann Pál tanítványa a 77 kilósok között lépett dobogóra, és szakításban a kezdő súlyon, 155 kilón ragadt, ebben a fogásnemben a tizenegyedik helyen zárt. Attila erőssége a lökés volt, a 200 kilót magabiztosan teljesítette, ám a 205 kilós gyakorlatánál visszaejtette a súlyt és a lábához kapott. Sérülése miatt a harmadik kísérletet már nem vállalta. Ugyan lökésben így is a második helyen zárt, ám fogásnemenként nem volt értékelés csak összetettben, ebben a rangsorban pedig hetedik lett a remek sportember.

Az ökölvívóknál Balog Vilmos bizakodva utazott a görög metropoliszba, és szerencséje volt a 69 kilósok sorsolásánál, hiszen az első körben erőnyerő volt. Botos András tanítványa a következő körben a negyeddöntőbe jutásért a kolumbiai Juan Camilo Novoa Aguinaga ellen mutatkozott be. És sajnos búcsúzott is, mert a pontozóknál 33–24-re a dél-amerikai nyert és léphetett tovább.

– Verhető lett volna a kolumbiai, de sajnos rossz taktikával bunyóztam, csak az utolsó menetben csináltam azt, amit kellett volna, az pedig kevés volt – kezdte érdeklődésünkre Vilmos. – Pedig jó formában utaztam Athénba, az első körben erőnyerő voltam, és sajnos egy nagy lehetőségtől estem el, mert a következő körben egy verhető ellenfél következett volna. Éremmel szerettem volna hazatérni. Fokozatosan éreztem az olimpiai lázat, úgy izgultam, mint amikor életem első meccsére készültem. Ennek rossz hatása is volt, hiszen leblokkoltam, és nem tudtam azt csinálni, amit szerettem volna.

Az egykori remek bunyós Nyíregyházán él, személyi edzőként dolgozik, bárki találkozhat a Brekk Fitnessben a volt olimpikonnal.

És akkor jöjjenek az atléták. Kürti Éva azon kevesek közé tartozik, akiknek megadatott, hogy a téli és a nyári olimpiai játékokon is részt vegyenek versenyzőként. Érdekes: ugyanezzel bír volt klubtársa, Gyulai Miklós is. Kerekes László tanítványa diszkoszvetésben és súlylökésben is teljesítette az athéni beugrót, előtte két esztendővel Salt Lake Cityben kettes bobban Stréhli Ildikóval a tizenharmadik helyen zárt.

– Hú, nem tegnap volt 2004… – kezdte visszapillantását Kürti Éva. – Mindig megdobban a szívem, ha visszaemlékszem az olimpiákra. Sportkarrierem legkiemelkedőbb versenye volt az 2004-es athéni olimpiai, már a kijutás is hatalmas eredmény volt, attól felemelőbb pedig nincs, hogy a versenyen hazánkat képviselhettem.

– Olimpiai szerepléseim története 2001-ben kezdődött, amikor Stréhli Ildikóval kiharcoltuk a kettes női bobban a 2002-es Salt Lake City-beli olimpiára a kijutást. Az olimpia előtti hat hónapos amerikai edzőtáborozás gyökeresen megváltoztatta a hozzáállásom a versenysporthoz! A pozitív szemlélet, a profi mentalitás mind a mai napig végigkíséri az életemet.

– Athénban az ókori olimpiák helyszínen rendezték a súlylökést. A verseny előtt két nappal érkeztünk a helyszínre, és könnyed átmozgató edzés után már ott is volt a nagy nap. A három dobás nagyon gyorsan lement. Mindenki ránk figyelt, senki más nem versenyzett a stadionban, csak mi, súlylökők! Túlizgultam – mondom mai fejjel, a kézsérülésem ellenére is jobban szerettem volna szerepelni. A döntőbe kerülés irreális lett volna, de maga a tudat, hogy eljutottam a pályafutásom csúcsára, s hogy részt vehettem az olimpián, az örök élmény marad!

– A diszkoszvetés selejtezőjéig volt néhány napom – folytatta visszatekintést Kürti Éva. – Az Olimpiai Stadion óriási volt, a közönség egy percre se volt néma, és a versenytársak támogatását is mindenhol lehetett érzeni. Az atléták összetartottak, drukkoltak egymás sikerének. Az esti selejtezőben sajnos újra túldrukkoltam magam, s emiatt sokáig szomorú voltam. Az ember hosszú éveken át dolgozik azért, hogy pár másodperc alatt minden összejöjjön az igazi dobáshoz. Sajnos ez nekem nem sikerült, 2004-ben az átlagom 55 méter volt, s talán a nagy verseny terhe vagy a rutintalanság okozta, hogy ezen alul teljesítettem. Azonban mindmáig hatalmas büszkeség tölt el, ha visszagondolok pályafutásomra. Edzőm, Kerekes László bár hivatalosan nem lehetett ott, kiutazott, hogy segítsen. Nagyon sokat köszönhetek neki abban, hogy ilyen sikeres pályafutásom volt – így az immáron Floridában élő, háromgyermekes családanya.

Kürti Éva végül súlylökésben a harminchetedik, diszkoszvetésben a huszonhetedik helyen végzett.

Másodszor volt olimpikon

Klubtársai közül Ajkler Zita távolugrásban indult. Zitának is ez volt a második olimpiai indulása, Sydney-ben még salgótarjáni színekben versenyzett. Kasperkiewicz Gábor, Zita edzője úgy vélte, amennyiben tanítványa jó napot fog ki, akkor döntőbe is kerülhet. Sajnos nem így történt, és végül selejtezőcsoportjában a tizennegyedik, összességben a huszonhetedik helyen végzett.

Az akkori augusztus utolsó péntekjén reggel hatkor rajtolt a férfi ötven kilométeres gyaloglás mezőnye, az indulók között volt Tóth János is. Pokrovenszki József tanítványa végül a negyvenegyedik helyen érkezett célba.

Ötkarikás tudnivalók

A görög olimpiai bizottság mindent elkövetett, hogy a 100 éves jubileumi olimpiai tornát 1996-ban megrendezhesse. Ez nem sikerült, a pénz és Atlanta nyert, és a centenárium után nyolc évvel került vissza az olimpiai láng görög földre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1997-ben döntött a 2004-es olimpia helyszínéről, Athén mellett Buenos Aires, Stockholm, Fokváros és San Juan pályázott. Az olimpiai lángot augusztus 13-án gyújtották meg, a záróünnepség augusztus 29-én volt. Az ókori győzteseket olajágból font koszorúval koronázták meg. Ezt a hagyományt elevenítették meg ezen az újkori olimpián. A védjegy a színét a görög nemzeti zászlótól kapta.

Jacques Rogge, az olimpia sportorvosi labor vezetője zéró doppingtoleranciát hirdetett, ez sújtotta a magyar csapat több tagját is: máig tisztázatlan körülmények között fosztották meg bajnoki címétől a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet.

Végül 201 nemzet 10 625 sportolója (6296 férfi, 4329 nő) 34 sportág 301 versenyszámában indult. A magyar színeket 209 sportoló (119 férfi, 90 nő) képviselte, a zászlóvívó a cselgáncsozó Kovács Antal volt.

Négy magyar csapat is szerepelt az olimpián: a férfi és a női vízilabdacsapat és a két kézilabdacsapat. Férfi vízilabdázóink hozták a szinte kötelező első helyet, és bár kézilabdában a női csapattól vártunk eredményeket, a bravúrt a férfi kézisek negyedik helye jelentette.

A legeredményesebb sportolók ezúttal is az úszók közül kerültek ki, Michael Phelps amerikai hat arany- és két bronzérmet, Petria Thomas ausztrál három arany-, egy ezüst- és Natalie ­Coughin amerikai úszó két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Magyar dobogósok. Olimpiai bajnokok (8): Nagy Tímea (vívás, párbajtőr egyéni), Igaly Diána (sportlövészet, női skeet), Majoros István (birkózás, kötöttfogás, 55 kg), Vörös Zsuzsanna (öttusa, női egyéni), Janics Natasa (női, kajak egyes, 500 méter), női kajak kettes, 500 m (Janics Natasa, Kovács Katalin), férfi kajak négyes, 1000 m (Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor), férfi vízilabda-válogatott (Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Vári Attila).

Ezüstérmesek (6): Nemcsik Zsolt (vívás, kard egyéni), Gyurta Dániel (úszás, 200 m mell), Krutzler Eszter (súlyemelés, 69 kg) Kővágó Zoltán (férfi diszkoszvetés), Női kajak négyes, 500 m (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga), vívás, férfi párbajtőr-csapat (Boczko Gábor, Kovács Iván, Imre Géza, Kulcsár Krisztián).

Bronzérmesek (3): Cseh László (úszás, 400 m vegyes), Vajda Attila (kenu egyes, 1000 méter), kenu kettes, 1000 méter (Kozmann György, Kolonics György).

Forrás: Wikipédia

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában