Kamion Eb

2020.05.29. 07:08

Révész-kamionnal hajt a harmadikra

Kiss Norbert kétszeres kamion Európa-bajnok a Révész Truck Racing Team színeiben indul az idei versenyeken.

Kiss Norbert hamarosan tesztelheti az új építésű kamiont

Forrás: RÉVÉSZ TRUCK RACING

Fotó: Csaba Modos

Miként arról már hírt adtunk, a kétszeres összetett győztes Kiss Norbert újra egy magyar csapat, a Révész Truck Racing Team színeiben versenyez majd a kamion Európa-bajnokságon. Arról kérdeztük a versenyzőt, hogy mi áll részletesebben a hír mögött, miként alakult meg az új magyar istálló, mik a célok.

– Révész Bálintot jó pár éve ismerem, gyakorta találkoztunk a Hungaroringen – kezdte tájékoztatását Kiss Norbert. – Már évekkel ezelőtt több alkalommal beszéltünk arról, hogy Bálint egyszer majd szeretne egy ilyen kamionos versenycsapatot. Én persze nagyon örültem, és úgy néz ki, hogy ennek most jött el az ideje.

– Tavaly decemberben kezdtünk el komolyabban tárgyalni erről, egyeztettünk, és a Révész-csoport több kollégája is beszállt a projektbe. Végül valamikor januárban született meg a döntés, hogy belevágunk.

Kiss Norbert korábban nyert két Európa-bajnoki címet 2014-ben és 2015-ben. Ezt követően négy szezonban a német Tankpool24 Racing Team versenyzője volt. Nem túl nagy sikerrel, bizonyára ez is megkönnyítette a döntést abban, hogy váltson, és ismét egy magyar csapat színeiben versenyezzen.

A MAN mellett döntöttek

– Igen, a Mercedessel való közös munka nem hozta meg a gyümölcsét, a gyári versenymotor volt az, ami hiányzott, amivel fel tudtuk volna venni a versenyt a többi, gyári márkával támogatott versenyzővel – folytatta Kiss Norbert. – Persze azért ez az időszak is hordozott magában értékes tapasztalatokat, amiket a folytatásban hasznosítani lehet. Ami a márkát illeti, Bálinttal arról is beszéltünk, hogy mivel induljak. Szóba került az Iveco, a DAF és a MAN is. Ezeket Bálint is alaposan ismeri, végül az utóbbi mellett tettük le a voksot.

A tervek szerint márciusban mutatkozott volna be sajtótájékoztatón az új magyar istálló, áprilisban pedig már rajtolt volna a szezon. A vírusjárvány miatt minden megcsúszott, ennek talán annyi pozitív hozadéka lehet, hogy volt idő alaposan, precízen elkészíteni az autót.

– Az autó gyakorlatilag készen áll, az utolsó simításokat végezzük, és hamarosan menni fogunk tesztelni – tért rá az autó állapotára a pilóta. – Február eleje óta dolgozunk, hiszen akkor még úgy tűnt, hogy nem sok időnk lesz a versenyszezon kezdetéig. Már működik, járóképes az autó, de még nem mentünk vele, amit természetesen már nagyon várok. Ami a vezetéstechnikát illeti, ugyanazokat az alkatrészeket fogjuk használni, mint az elmúlt évben, ebben nincs nagy változás. Ám mivel az autók manufakturálisan készülnek, mind kicsit másabb a többitől, ezért tesztelésre van szükség, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb megoldásokat, az egyensúlyt.

Kiss Norbert ismét egy magyar csapat versenyzőjeként várja a szezon kezdését. Két kontinensbajnoki győzelem után vajon mi lehet a cél?

– Természetesen a győzelem, a harmadik Európa-bajnoki cím, a csapat részéről is ez az elvárás – vágta rá. – Egyébként már nagyon várom a rajtot, vége a bizonytalanságnak, tudjuk a menetrendet, tudunk tervezni. Remélhetőleg nem jön közbe semmi, és októberben a Hungaroringen nagyon fognak majd szorítani nekem és ezáltal a Révész Truck Racing Teamnek – így Kiss Norbert.

Eddig a háttérben volt

Révész Bálint tehát színesítette a palettát. Egykoron remek ralikrosszversenyző volt, miként Tamás fia. Aztán jött a labdarúgás, a Szpari, majd ehhez kapcsolódva a ritmikus sportgimnasztika, a női foci. Levente fia a ralikrosszról már a gokartra váltott, és villantgatja oroszlánkörmeit. Ami a kamion­sportot illeti, Révész Bálint már évek óta ott volt a Hungaroringen mint támogató, most viszont a Révész Truck Racing Teammel kijött a farbával.

– Köztudott, hogy nagy támogatója vagyok a sportnak, ez egyfajta társadalmi szerepvállalás is. A technikai sport­ágak igen közel állnak hozzám, és nagyon régi vágyam volt az, hogy ilyen módon is kapcsolatba kerüljek a kamionokkal. Fontos a fiataloknak példaképeket látniuk, Kiss Norbi pedig az, hiszen kemény, céltudatos munkával kétszeres Európa-bajnoki címet szerzett. Egy ilyen magyar versenyzővel, egy magyar csapattal szeretnénk bizonyítani, a kontinens csúcsára állni – vélekedett Révész Bálint.

Nyíradonyban van a főhadiszállás

A technikai sportágakban a siker mindig csapatmunka eredménye. A frontvonalban a pilóta van, ám a hátországot a mérnökök, szerelők képviselik, akik nélkül nem lehet eredményeket elérni.

Kiss Norbert a két Eb-aranyat is a Bakó Csaba és Széll Imre fémjelezte stáb segítségével érte el, ők természetesen most is tagjai a teamnek, de kiegészültek új csapattagokkal is.

Az istálló Nyíradonyban van, a Keczán és Társa remekül felszerelt műhelye jelenti a főhadiszállást. Az autó egyébként egy olyan MAN, amely egy szezont lehúzott, ízekre szedték, majd összerakták.

 

A kamion Eb

Az idei versenynaptár

Augusztus 29–30.: Most, Csehország

Szeptember 12–13.: Zolder, Belgium

Szeptember 26–27.: Jarama, Spanyolország

Október 3–4.: Le Mans, Franciaország

Október 17–18.: Hungaroring, Magyarország

November 14–15.: Misano, Olaszország

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában