Névadó ünnepség

2020.06.21. 16:37

A kenulegenda nevét viseli a központ

Szegedi Károly, Újfehértó olimpikonja tragikusan fiatalon hunyt el.

Fotó: Sipeki Péter

Ezentúl hivatalosan is Szegedi Károly ötszörös magyar bajnok, világbajnok második és a montreali olimpián hatodik helyezést elért kenus nevét viseli az újfehértói szabad­időközpont. A dicsőségfal fekete-fehér fotójáról nyílt tekintetű, eltökélt fiatalember néz ránk, aki mindent elkövetett azért, hogy a vizen maga mögé utasítsa vetélytársait, s aki vérbeli sportolóként küzdött a betegséggel is. Azt a harcot azonban elvesztette, mégpedig nagyon fiatalon, mindössze huszonöt évesen.

 

Nincsenek véletlenek

– Az elmúlt napokban két kiváló sportembert veszítettünk el. Biztos vagyok benne, hogy ha a hetvenes évek második felében már lettek volna a maihoz hasonló közösségi oldalak, Szegedi Károlyról is hasonlóképpen emlékeztek volna meg, mint Benedek Tiborról és Kárpáti Györgyről. Újfehértó olimpikonja tragikusan korán ment el, de tartozunk az emlékének azzal, hogy egy városi díj mellett a helyi szabadidőközpont is az ő nevét viselje – mondta dr. Hosszú József, a település polgármestere a vasárnapi névadó ünnepségen.

– Szegedi Károly meglehetősen későn, 17 évesen kezdett kenuzni. Történt, hogy egy kajaktúrán éppen úgy tört ketté a kezében az evező, hogy leginkább egy kenulapátra hasonlított. Állítólag csak viccből kezdett el vele evezni a kajakban térdelve, de a többiek csodálkozva látták, milyen jól megy neki. Erre mondják, hogy nincsenek véletlenek – jegyezte meg Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, s hozzátette: két évvel ezután felnőtt válogatott kenus lett az Építők színeiben, Vajda Vilmos, a sportág legendája edzette.

– Még mindig csak 22 évesen, 1975-ben ezüstérmet szerzett a belgrádi világbajnokságon kenu egyesben 10 ezer méteren, majd kivívta az olimpiai részvételt. Montrealban C-1 500 méteren szerepelhetett és a hatodik helyen végzett, akkor úgy tűnt, sok szép siker áll még előtte, ám 1977 elején már bajos hírek jelentek meg a lapokban arról, hogy Károly hosszú ideje gyomorbántalmakkal küzd, ezért abba kell hagynia az edzéseket.

– Sporttársai tudták, hogy nagy a baj, azt mesélték, akkor is a 24 éves kenus vigasztalt mindenkit, és bízott benne, hogy visszatérhet, de sajnos erre már nem volt lehetősége, 1978. július 25-én elment. Negyvenkét év nagy idő, de sportágon belül úgy emlékszik mindenki Szegedi Károlyra, mint egy fiatal, mosolygós, maximalista kenusra, aki rengeteg dolgozott azért, hogy az álmai valóra váljanak.

Példakép a fiataloknak

Dr. Szabó Tünde ünnepi beszédében kitért arra, nagyon fontos, hogy a ma fiataljainak életében is kiemelt szerepet játsszon a mozgás, a sport.

– Ehhez azonban olyan példaképekre és sportlétesítményekre van szükség, amelyek motiválhatják őket. Újfehértó példaként szolgálhat, hiszen a városban szinte minden gyermek sportol, Szegedi Károly élete pedig követendő példa lehet számukra – mutatott rá a sportért felelős államtitkár.

Dr. Simon Miklós ország­gyűlési képviselő röviden ismertette, milyen beruházások valósulnak meg Újfehértón a közeljövőben. Szólt a honvédelmi sportközpontról, melynek alapkövét a napokban tették le, arról, hogy sikeresen pályáztak a bölcsőde bővítésére. Emellett hűtőház és kerékpárút épül a településen, illetve folytatódik a belvízrendszer rekonstrukciója.

Szegedi Károly emléktábláját – melyet Boncsér Árpád szobrász készített – dr. Hosszú József és a névadó fia, Szegedi Attila leplezték le.

A rendezvény részeként ünnepélyesen átadták a sportközpont mellett létesített játszóteret is.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában