Rali Eb

2020.11.08. 17:42

Videó, fotók: Nagyon jó versenyt nyert Mikkelsen

A péntek esti zárt pálya, a szuperspeciál után szombaton végre jött az igazi rali, mégpedig a hegyekben. A Rally Hungary mezőnye a nyíregyházi szervízparkból Újhuta felé vette az irányt, itt volt az első gyorsasági. A Zemplénben nyolca szakaszt teljesítettek a versenyzők, mégpedig napsütése remek időben.

Fotó:

Andreas Mikkelsen jött, látott, és hódított, remekül sikerült a visszatérése az ERC-sorozatba, amelynek magyar versenyén elképesztően erős mezőny gyűlt össze. A világbajnoki futamgyőztes a magyar Topp-Cars Rally Team színeiben méreti meg magát, Pirellivel felszerelt Škoda Fabiával és régi navigátorával, Ola Floenével.

Noha a szombati első szakaszon Alekszej Lukjanjuk nyert, Mikkelsen az összetettben már akkor az élre állt, és ott is maradt, pedig a következő szakaszon meg is pördült. Az Európa-bajnoki pontverseny második helyén álló Oliver Solberg dolgát két defekt is nehezítette, ráadásul azt sem tudja, hogy a másodikat hogyan kapta.

Craig Breen a második helyről várta a zárónapot, 23.6 másodperces hátrányban Mikkelsen mögött, miután volt egy túlcsúszása és egy megpördülése is a délelőtti körben.

Vasárnap ködös időre ébredt Nyíregyháza, a versenyzőkre hét gyorsasági várt és Erdőbényén kezdték a napot. Három gyors után visszatértek Nyíregyházára és jött a belvárosi gyors. Tíz óra körül már elkezdtek szállingózni az érdeklődők a nézői pontok felé. A versenyzők még javában nyomták a zempléni gyorsokat, amikor a kétszeres kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert tett néhány kört a Balu névre elkeresztelt MAN-kamionnal. A volt Nyírfa előtti részen a fordítónál alaposan égette a gumit, ezzel segítette a később érkező ralisok autóinak jobb tapadását. A terveknek megfelelően negyed tizenkettő körül érkezett meg az első páros. Addigra már szépen sütött a nap, sokan voltak kíváncsiak a belvárosi száguldásra. Az első idő még öt percen kívül volt, aztán faragták lefelé a két kört. A leggyorsabban végül Mikkelsenék voltak 4 perc 51.2-es idővel, egy másodpercet vertek Miko Marczyk, Szymon Gospadarczyk lengyel kettősre.

Mire az utolsó páros teljesítette a belvárosi szakaszt, az elején futtotak ismét Erdőbénye közelében jártak, jött az utolsó három gyors, a délelőtti pályákon.

Magyar szempontból a zárónapon a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős volt rekfektorfényben, hiszen karnyújtásnyira kerültek a dobogós helytől. Sajnos az utolsó előtti szakaszon azonban elveszítette az esélyt. A tavalyi győztes Turán Frigyes vasárnap reggel kiszállt a küzdelemből, hiszen az előző napi defektek miatt nem lett volna esélye a top tízbe kerülni, ám a most megspórolt kilométerek jól jönnek majd egy murvás teszten a mindent eldöntő idényzáró előtt.

Ami a nemzetközi élmezőnyt illeti: a világbajnoki futamgyőztes Andreas Mikkelsen nem csupán beosztotta, hanem növelte is szombaton megszerzett előnyét, összesen hét szakaszgyőzelmet aratott. Az utolsó szakasz céljában pedig felugrott a Skoda tetejére és úgy ünnepelt.

- Nagyon jó kis verseny volt, előzetesen is bíztam benne, hogy a győzelemért harcolhatok ezeken a pályákon, és össze is jött. Nem kaptunk defektet, jó előnnyel fordultunk a vasárnapi napra, szóval minden a tervek szerint alakult, nem kockáztattunk. Örülök, hogy eljöttem, mert a versenyzés fitten tart, és persze versenyző vagyok, aki imádja ezt a sportot és szereti a kihívásokat. Azokból pedig itt volt bőven. Veretlen vagyok 2020-ban! nyilatkozta Andreas Mikkelsen.

A Kossuth téri ünnepélyes díjátadóra már rátelepedett a leszálló köd, a dobogósok átvehették a serlegeket és ezzel véget ért a Rally Hungary.

Sokba került az ötperces baki

Az Európa-bajnoki éllovas Lukjanjuk az első kör után mindössze 5.1 másodperccel volt lemaradva Mikkelsen mögött, ám azután jött a fekete leves a hatodik szakaszon, ahol öt perccel korábban érkezett meg az időellenőrző állomásra, ami miatt ötperces büntetést kapott. Ez véget vetett a győzelmi álmainak, sőt, az is felmerült, hogy vasárnap nem is folytatja. Végül elindult állt és vasárnap három gyorsaságin is a legjobbnak bizonyult és a napot meg is nyerte. Ám ez kevés volt, az öt perces baki miatt csak a 14. helyen zárt.

Végeredmény, Rally Hungary (19 gyorsasági szakasz, 191,06 kilométer, az élmezőny):

1. Andreas Mikkelsen, Ola Floene (norvég, Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:48:31.1 óra

2. Grégoire Munster, Louis Louka (luxemburgi, belga, Hyundai i20 R5) 1:32.2 perc hátrány

3. Efrén Llarena, Sara Fernández (spanyol, Citroen C3 R5) 2:00.3 p h.

4. Oliver Solberg, Aaron Johnston (svéd, ír, Skoda Fabia Rally2 EVO) 2:04.8 p h.

...6. Herczig Norbert, Ferencz Ramón (Volkswagen Polo GTI R5) 2:31.4 p h.

...11. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) 4:13.6 p h.

...14. Alekszej Lukjanunk, Dmitrij Jeremejev (orosz, Citroen C3 R5) 4:53.5 p h.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában