Hübner Nyíregyháza BS

2020.11.07. 08:44

Nem statisztikát gyárt

A Blue Sharks rutinos irányítóját csak a győzelem és a bajnoki cím érdekli.

Emmanuel Ubilla

Fotó: Pusztai Sándor

A férfi kosárlabda NB I./B-nek az idén ősszel is bajnokesélyesként nekivágó Hübner Nyíregyháza BS-nél az eredeti tervek szerint az előző idényben fantasztikusan kosárlabdázó Bryton Hobbs töltötte volna be a légiós pozíciót. A klubnak aztán a koronavírus-járvány miatt nyár végén újra kellett terveznie, és nagy meglepetésre bejelentette a hazai kosarasberkekben már ismert Emmanuel Ubilla szerződtetését. A 188 centis irányító korántsem nevezhető „B opciónak”, ugyanis az elmúlt években a magyar élvonalbeli bajnokság egyik legjobb kosárlabdázója volt.

Emmanuel Ubilla
Fotó: Pusztai Sándor

Mohácsi Máté meggyőzte

Az amerikai játékos korábban többször megfordult a Puerto Ricó-i bajnokságban, Csehországban, illetve játszott Szlovákiában és Hollandiában is, majd 2015-ben Finnországból igazolt Kaposvárra. A somogyiak után a Zalaegerszeget erősítette, majd a ventspilsi, Bajnokok Ligája-szerepléssel dúsított kitérő után újra a Kaposvár kosárlabdázója lett. Első három magyarországi idényében 15–17 pont között és 5 lepattanó körül átlagolt, valamint kétszer is a bajnokság legjobb gólpasszadója volt (7,9-es és 8,2-es átlaggal). Ubilla az előző idényt ismét Zalaegerszegen kezdte, ám egy autóbaleset után a klubja nem tudott várni három-négy hetet a játékos felépülésére, inkább új irányító után nézett.

– Amikor először Magyarországra szerződtem, nem tudtam semmit az országról, de nem izgultam, mert volt már tapasztalatom az európai életről – emlékezett vissza Emmanuel Ubilla 2015-re. – Ugyanez volt a helyzet Nyíregyházával is, hiszen csak annyit tudtam a városról, a csapatról és a céljairól, amit a korábbi csapattársam, Mohácsi Máté elmondott nekem. A magyarországi szezonjaim közül egyiket sem emelném a másik fölé, nincs kedvencem, mindegyiket nagyon jó tapasztalatszerzésnek tartom és jó lehetőségnek arra, hogy megismerhettem különböző személyiségű embereket és különböző stílusú játékosokat.

Amikor a legjobban kell

Ubilla bizonyított már eleget magasabb osztályban, ezért sem érzi visszalépésnek, hogy a B csoportba igazolt. Az irányító azt mondja, a magyar első és a másodosztály közötti különbséget a külföldi játékosok száma adja, ezáltal a második liga egyes csapatainál kevesebb tehetséges vagy tapasztalt játékos pattogtat. Határozott igennel válaszolt arra, hogy a Blue Sharks megállná-e a helyét az A csoportban, ha a mostani keret kiegészülne további három légióssal.

Ez utóbbi azért is fontos, mert jelenleg a nyíregyházi csapat a legesélyesebb arra, hogy kiharcolja a feljutást. Az amerikai játékosnak óriási érdemei vannak abban, hogy a Cápák veretlenül vezetik a bajnokságot. A 34 éves irányító ugyanakkor korántsem nevezhető „statisztikagyártónak”, ám így is ötvenszázalékos triplamutatóval 18 pontot, 5,5 lepattanót és 3,8 gólpasszt átlagol eddig, ami pedig ennél is lényegesebb, hogy több meccsen is a legjobbkor állt a csapat élére.

Mindig jobbra törekszik

– Próbálom a legjobbamat nyújtani, valamint profiként viselkedni a pályán és azon kívül is – jellemezte magát Manny a kérésünkre. – Bízom benne, hogy a fiataloknak is jó példával szolgálok. Játékosként sosem vagyok elégedett a teljesítményemmel, mindig arra törekszem, hogy egyre jobb kosárlabdázó legyek. Nem motivál, hogy harminc pontot vagy tíz gólpasszt jegyezzek egy meccsen, csak az érdekel, hogy mindent megtegyek, amivel győzelemhez segíthetem a csapatot.

Emmanuel Ubilla egyetlen célja pedig nem meglepő: megnyerni a bajnokságot!

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában