Karácsony

2020.12.24. 14:26

A családdal ünnepelnek

Az utolsó gyertya meggyújtása után feldíszítették a fenyőt és a gyerekek a fa alá tették kívánságlistájukat.

BB

Finta Zoltánék a két ünnep között is közös programokat szerveznek | Fotó: Finta Zoltán archívuma

A pandémiás helyzet a tekések szezonjára is rányomta bélyegét. Megyeszékhelyünk szuperligás alakulata az aktuális idényben mindössze öt mérkőzést tudott lejátszani, utoljára október 24-én léptek dobóállásba, akkor Csákánydoroszlón arattak győzelmet, többek között az utolsó sorban egyéni pontot szerző Finta Zoltánnak is köszönhetően.

Januárban folytatják

– A fertőzés a mi csapatunkat is elérte, voltunk karanténban is, ráadásul a szövetség berekesztette a bajnokságot, így hosszú hónapokra játék nélkül maradtunk. A pontvadászat januárban folytatódik, addig próbálunk erőt gyűjteni, feltöltődni a folytatásra – fogalmazott a csapat oszlopos tagja, aki a szakosztályvezetői teendőket is ellátja.

Finta Zoltánéknál a karácsonyi készülődés korábban kezdődött, gyermekei, a 10 éves Flóra és az 5 éves Levente már nagyon várják az ünnepeket.

Finta Zoltánék a két ünnep között is közös programokat szerveznek | Fotó: Finta Zoltán archívuma

– Nálunk az ünnepvárás, a hangolódás advent első vasárnapján elkezdődik. Az utolsó gyertya meggyújtása után feldíszítettük a fenyőfát és a gyerekek elhelyezték kívánságlistájukat a fa alá.

– Hagyományainknak megfelelően 24-én húgoméknál gyűlik össze a szűk család. Testvérem rengeteg finomsággal készül, megpróbál mindenkinek a kedvében járni. Régebben, amíg édesanyám vendégelt meg bennünket, kihagyhatatlan volt a halászlé vagy a káposztás bableves csülökkel. Innen maradt meg a főtt füstölt csülök szeretete, ami ilyenkor a húgoméknál is minden alkalommal az asztalra kerül. A keresztszülők és a nagyszülők ajándékait ide hozza a Kisjézus a gyerekeknek. Este, mire hazaérünk, a következő ajándékok már itt várják Flórát és Leventét, szinte cipőjüket le sem véve rohannak be, és izgatottan bontják ki a csomagokat.

– Karácsony első napján minden évben anyósoméknál gyűlünk össze, ott találkozunk a sógoromékkal, természetesen a gyerekek itt is meglepetéseket találnak a fa alatt. Másnap a sógoromékhoz vagyunk hivatalosak ebédre, a sógornőm természetesen minden alkalommal kitesz magáért, roskadozik az asztal a sok finomságtól – ­engedett bepillantást programjukba a nyíregyházi tekés.

Fintáék karácsony után is együtt töltik az időt.

Filmet néznek, legóznak

– Feleségem tanító–angol szakos pedagógus, a Móra Ferenc Általános Iskolában tanít, így a két ünnep között is itthon van, ilyenkor együtt filmeket nézünk, jókat beszélgetünk. És természetesen legózunk, mert a fiam hatalmas rajongó, a lányom pedig a számítógépes játékokat kedveli. Ha fehér karácsonyunk lesz, amire sajnos kevés az esély, elmegyünk szánkózni, ha viszont úgy alakul az időjárás, akkor biciklizünk, és a kertben focizni fogunk.

– Óvatosan kell azonban a karácsonyi finomságokból csipegetnem, hiszen január közepén folytatódik a bajnokság, ezért karácsony után már edzésbe állunk, hogy fittek, felkészültek legyünk az új év első mérkőzésére – zárta Finta Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában