mennyei

2021.01.29. 09:46

Mindenki a pályán akar dönteni

Kvaka Árpád bízik a megyei bajnokságok problémamentes folytatásában.

MK

A tarpai műfüvön rendeztek már meccseket ebben a szezonban

Fotó: Bodnár Zsolt-archív

November 8-a után újra megyei első osztályú labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek a hétvégén. Mint ismert, novemberben a csapatok önként döntöttek úgy, hogy ne folytatódjon a bajnokság, így (a megyei I. és II. osztály felnőtt-, valamint U19-es bajnokságaiban egyaránt) szinte teljes három fordulót el kellett halasztani, ami miatt az eddigieknél jóval korábban kezdődik újra a szezon. Egy-egy edzőtől lehetett hallani, hogy rövid volt a felkészülési időszak, kérdés, nem bánták-e meg a csapatok, hogy nem folytatták a játékot novemberben.

– Szeretném kihangsúlyozni, az egyesületek döntése volt, hogy novemberben szinte teljesen fejeződjön be a szezon – szögezte le Kvaka Árpád, az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója. – Biztosan van egy-két csapatvezető, aki megbánta, hogy nem játszott novemberben. Akkor sokkal jobb időben és jobb körülmények között lehetett volna mérkőzni, bár hozzá kell tenni, most is kegyes az időjárás. Szerencsére úgy néz ki, nem kell halasztani egy mérkőzést sem a hétvégén, mindenki játszani akar, a legtöbb csapat be is vitte a meccsét műfűre.

További két pálya

– Összesen nyolc, nagy műfüves pályánk van a megyében – folytatta a sportvezető.

Kvaka Árpád

– Eddig hat hitelesített műfüves pálya volt, ezek a tarpai – ahol már eddig is volt egy-egy bajnoki vagy kupamérkőzés –, továbbá a kisvárdai, a nyírbátori és Nyíregyházán a Filo-pálya, az örökösföldi és a Városi Stadionban lévő. A fehérgyarmatit és a gyulaházit a héten hitelesítjük. A fehérgyarmatit korábban azért nem lehetett hitelesíteni, mert nem volt kispad, de ezt sikerült pótolnia az egyesületnek. A gyulaházi pálya a Belügyminisztérium és az MLSZ közös pályázatának köszönhetően épült meg tavaly év végén. Azért kap egyelőre csak ideiglenes hitelesítést, mert a műfüves pálya mellett még nincs öltöző, az élő füves pálya melletti öltözőből a pályaválasztó (hazai – a szerk.) csapatnak kell buszokkal megoldani a játékosok és stábtagok átvitelét a műfüves játéktérre, ami mintegy négyszáz méterre található az öltözőtől.

Két hét múlva a megyei II. osztályban is folytatódnak a küzdelmek a 13. fordulóval, így február 13–14-én már több tucat bajnoki mérkőzést is rendezhetnek megyénkben, ha az időjárás kegyes lesz.

Az egyesületek felelőssége

– Itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy a mérkőzés lebonyolításához szükséges, megfelelő minőségű játéktér biztosítása minden esetben a rendező sportszervezet kötelezettsége – fogalmazott Kvaka Árpád.

– Azaz ha valamelyik klub úgy látja néhány nappal a kiírt bajnoki előtt, hogy a saját pályája nem lesz alkalmas a játékra, akkor kötelessége más pályát találni a találkozó lejátszására: ott vannak a megyei műfüves pályák is, sőt, a megyehatár melletti Cigánd műfüves pályáját is meg lehet keresni.

Amennyiben a pálya alkalmatlanságára hivatkozva halasztani akar a hazai klub, a kérelmét nem fogjuk elfogadni.

– Nem is nagyon fér bele, hogy halasztgassanak a csapatok, hiszen az őszről elmaradt 320 bajnokit minél hamarabb be kell pótolni, nincs hova tolni a meccseket. Ne jöjjön egy egyesület se azzal az indokkal, hogy nincs pénze a pályabérletre, amikor pontosan tudja mindenki, hogy valójában mennyire is „amatőr” a megyei másod­osztály, és hogy egy-egy pályabérlési díjnál jóval többet fordítanak a labdarúgók havi „utazási költségeinek megtérítésére”! Ráadásul, aki taózik, az U19-es csapata után igen tekintélyes összeget tud lehívni. Itt a lehetőség, hogy arra költsék ezt a pénzt, amire valójában ki lett találva!

Felmerül a kérdés, hogy meddig kell befejezni a bajnokságokat. A megyei első osztályt május 31-éig kell befejezni, mert utána már kezdődik az NB III.-as osztályozó rájátszás, a teljes megyei bajnoki szezont pedig június 13-ával szeretné lezárni a megyei igazgatóság. Ha bármi közbejön, akkor sem lehet június 30-nál továbbtolni egyetlen bajnokságot sem, hiszen a kiadott versenyengedélyek addig érvényesek.

– Nagyon örülök, hogy a megyei első osztályú csapatok játszani akarnak, és azon vannak, hogy a pályán dőljenek el a mérkőzések. Bízom benne, hogy a megyei másod­osztályú klubok is így gondolkodnak, és nem lesznek problémák, a kiírt módon és ütemben tudjuk pótolni a meccseket, majd befejezni a szezont – zárta szavait Kvaka Árpád.

MK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában