BMX Freestyle, Ujváry Zoltán

2023.06.04. 07:50

Célkeresztben az Európa-bajnokság

Pörögnek az események a BMX Freestyle szakágban, ahol Ujváry Zoltán ismét remek eredményekkel rukkolt ki.

A világkupa nem sikerült a legjobban, de Ujváry Zoltán több C1-es viadalon is remekelt.

Fotó: Molnár Mátyás

A 2023-as idény minden eddiginél fontosabb a magyar BMX szakág számára, mivel a szezon olimpiai kvalifikációs év. Ennek megfelelően Ujváry Zoli is azért küzd, hogy a nemzet megszerezze a kvótát.  A szaúd-arábiai világkupát követően április közepén hallhattunk ismét a nyíregyházi bringásról, aki ekkor Hollandiában remekelt, a csak Area 51 névre keresztelt eindhoveni viadalon fért be a legjobb tíz közé, ezzel ismét fontos világranglista pontokat gyűjtve.

Remek eredmény Eindhovenből

– Igazából egyfajta felkészülésként tekintettem erre a viadalra, szerettem volna megalapozni a formám a tavaszi, valamint a nyár eleji versenyekre – kezdte visszatekintését megkeresésünkre Zoli. – Ismertem ezt a pályát hiszen korábban már szerepeltem itt, ez pedig előnyt jelentett számomra. Szerencsére két remek kört abszolváltam, ami a nyolcadik helyre volt elegendő, ezzel pedig teljes mértékben elégedett lehettem. 

A folytatásban két nagyon fontos hazai megmérettetés következett, a Magyar Kupa első fordulója, valamint az országos bajnokság.

– Mindkét versenynek Hajdúböszörmény adott otthont, ami a Nyíregyházához való közelsége miatt szinte a második otthonom – folytatta a sportoló, aki anno motokrosszal kezdett, de végül a BMX világa szippantotta magába. – A kupaverseny is C1-es besorolású volt, tehát a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában kapott helyet, ezáltal nem meglepő módon szlovák és szlovén kerekesek is rajthoz álltak. Mindkét köröm tökéletesre sikerült, így nagy fölénnyel nyertem meg a viadalt, ellenben a másnapi országos bajnokságon sajnos nem sikerült a dobogó legfelső fokára felállni, nem mentem ugyan rosszul, de ez ezúttal csak egy harmadik helyet ért.

Nem a tervek szerint alakult

A kiváló forma tudatában jöhetett a montpellieri világkupa, melyen az elit mezőnyben nem kevesebb, mint 120 versenyző állt rajthoz. 

– Az úgynevezett pályabejáráson húszfős csoportokba osztottak minket, én pedig lényegében a sportág legnagyobbjaival kerültem össze – tért át a világkupán történtekre a bringás. – Ez egyrészt megtisztelő érzés volt, másrészt viszont a lehető legrosszabbul sült el, mivel nem tudtam túl sokat menni a pályán. Mindezek ellenére igyekeztem két tiszta kört teljesíteni, de sajnos ez nem volt elég a legjobb huszonnégyhez, csak a középmezőnyhöz, viszont ebből a hétvégéből is sokat tanultam.

Innen hazatérve újra Hajdúböszörménybe vezetett az út, a kupasorozat második fordulójára, amelyen az elsőhöz hasonlóan ismételten csak fontos ranglista pontokért zajlott a csata – Zoli pedig újra a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

– Eléggé csalódott voltam a francia világkupát követően, ez a frusztráltság pedig abban mutatkozott meg, hogy egy kissé felszívtam magam. Bizonyítási vágy volt bennem, nem is kicsi, ennek kapcsán pedig remek teljesítményt nyújtva nyertem.

Cél az Európa-bajnokság

Idén a krakkói Európa-játékok keretein belül rendezik meg a BMX Park Európa-bajnokságot, ami természetesen kiemelt célként lebeg a szabolcsi sportoló előtt.

– Június 22-én lesz az Eb, ám két nappal előtte még rajthoz állok Eszéken egy C1-es besorolású nemzetközi versenyen, amolyan utolsó felkészülés gyanánt. Ez egy jó kis bemelegítés lesz. Jelenleg az Európa-bajnokság a legfőbb célom, természetesen Lengyelországban is arra fogok törekedni, hogy kihozzam magamból a maximumot. Mivel azonban ez egy szubjektív pontozású sportág, így sohasem lehet tudni, hogy ez mire lehet elég? Bízom abban, hogy az első tízbe kerülhetek – zárta gondolatait a Ujváry Zoltán. 

Ami pedig az olimpiát illeti, a párizsi játékokra tizenkét ország kvalifikálhat, ebből egy helyet a házigazda Franciaország alanyi jogon megkap, valamint a világranglista első helyezettje visz el két kvótát. A maradék kilenc helyen a rangsor következő kilenc nemzete osztozik egy-egy emberrel. Magyarország jelenleg a tizennegyedik helyről várja a kvalifikációs időszak folytatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában