Atlétika

2023.07.18. 18:48

Világsztárok mellett versenyeztek a nyíregyházi atléták

A Nyíregyházi Sportcentrum három atlétája is ott volt a Gyulai István Memorialon.

Tóth Balázs erős mezőnyben versenyzett

Fotó: Pusztai Sándor-archív

Másfél héttel ezelőtt a Nemzeti Atlétikai Központ adott otthont az országos bajnokságnak, amelynek ha a tétjét nem is, a színvonalát mindenképpen meghaladta a kedden megrendezett Gyulai István Memorial. Az immáron tizenharmadszor megszervezett viadal a Continental Tour-sorozat aranyfokozatú versenye, aminek a rangját idén az is növelte, hogy egy hónappal a budapesti világbajnokság előtt bonyolították le.

Nagy nevekből idén sem volt hiány Székesfehérváron és a Nyíregyházi Sportcentrumot is képviselte három atléta. Közülük Boros Bencének szurkolhattunk először. A férfiak 100 méteres sprintszámában külön rendeztek magyar és később nemzetközi futamot. A friss országos bajnok Boros a közel 33 fokos hőségben ezúttal sajnos nem mozgott olyan lazán, mint az ob-n, 10.72 másodperccel negyedik lett.

A résztvevők múltját tekintve a Memorial egyik, ha nem a legerősebb versenye a férfi súlylökés volt. A tizenegy fős mezőny hét tagja 22 méter feletti egyéni csúccsal rendelkezik. Itt volt a 2017-es világbajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes új-zélandi Tom Walsh, a magyar származású, de amerikai Joe Kovacs, aki kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes, valamint az ugyancsak amerikai Ryan Crouser, aki az aktuális világbajnok és az előző két olimpia győztese. Külön kiemelendő, hogy utóbbi 23.56 méterrel a világcsúcstartó, míg Kovacs minden idők második legjobb súlylökője.

Tóth Balázsnak ebben a mezőnyben kellett helytállnia. A 23 éves atléta folyamatosan javított, a harmadik körben 18.28 méterig hajította a golyót, ezzel a kísérletével befejezte a versenyt. Az esemény rangjáról sokat elmond, hogy az NYSC sportolója – akinek tizenkilenc méter alatt van az egyéni legjobbja – 23 centivel jobban teljesített, mint az országos bajnokságon, amit megnyert, így is utolsó lett Székesfehérváron, míg a másik tíz versenyző húsz méter felett végzett.

A versenyt Crouser nyerte 22.51 méterrel, Kovacs 22.06-dal a második helyen végzett.

A férfi diszkoszvetők versenyében az aktuális világbajnok, a szlovén Kristjan Ceh, a tokiói olimpiai bajnok svéd Daniel Stahl és a regnáló Európa-bajnok litván Mykolas Alekna is részt vett. Ilyen mezőnyben Szikszai Róbert fő célja reálisan az lehetett, hogy megelőzze honfitársát, Huszák Jánost. A nyíregyházi dobóatléta ebben nem járt sikerrel, 56.53 méterrel utolsó lett, a versenyt Stahl nyerte meg 68.68-os eredménnyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában