Kerékpársport, Európa-bajnokság

2023.09.20. 12:18

Az Eb remek lehetőséget kínál

Vármegyénk kiválósága is rajthoz áll a hollandiai kontinensviadalon.

Szabó Zsófia készen áll az Európa-bajnokságra.

Fotó: Brian Petyt

Szeptember 20. és 24. között a hollandiai Drenthe ad otthont a 2023-as országúti kerékpáros Európa-bajnokságnak. Sajnos betegségek tizedelték meg a magyar válogatott keretét, így végül az eredeti elképzelésnél csekélyebb, szám szerint tizenegy kerékpárosnak szurkolhatunk a megmérettetésen, akik között ott van a csengeri Szabó Zsófia is. 

A mezőnyversenyek nyomvonala kisebb-nagyobb bevezető részekből -és körpályákból tevődik össze, természetesen a utolsó körökben a VAM-hegy (200 méter, 6%) többszöri megmászásával. A női elit szombaton veselkedik neki a 131,3 kilométeres penzumnak, melynek során hatszor küzdik majd le a környék legendás, nem túl hosszú, de annál meredekebb emelkedőjét.

Mint az ismert, a 2019-es év női országúti bajnoka, erre az idényre a belga Carbonbike Giordana by Gen Z sorához írt alá.  

Balszerencsés augusztus

– Nem mondanám azt, hogy nagyon szerencsésen alakult volna eddig a szezonom, mivel elég sok bukásba belekeveredtem – értékelte idénye eddigi részét megkeresésünkre Zsófia. – Augusztus közepén az egyik belga versenyen éppen előttem estek el, nekem pedig már esélyem sem volt elkerülni a földre kerülést. Néhány napra rá még rajthoz álltam egy másik viadalon, de nem éreztem jól magam, kiderült, hogy agyrázkódásom van. Sajnos ez a lehető legrosszabbkor történt, mivel ekkortájt már alakult a formám, egyre erősebb lettem és ez rengeteg motivációt adott, arról nem beszélve, hogy jöttek az eredmények is, hiszen Deinzében nyolcadik lettem, míg Heusden Koers-ban tizenötödik. 

Mindezek ellenére Zsófia hamar kilábalt a problémából, így utazhat az Európa-bajnokságra, ahol nem lesz könnyű dolga, hiszen olyan kerekesekkel kell felvennie a harcot a mezőnyversenyben, mint a házigazda hollandok sztárjai, Lorena Wiebes és Demi Vollering vagy a belgák világbajnoka, Lotte Kopecky.

– Hatalmas megtiszteltetésként élem meg, hogy rajthoz állhatok az idei Európa-bajnokságon – folytatta az elsősorban a sprintekben jeleskedő kerekes. – A realitások talaján maradva készülök, a legfőbb cél a verseny értékelhető befejezése, ami nem lesz könnyű, hiszen amellett, hogy bombaerős lesz a mezőny, a pálya is rendesen szelektál majd a VAM-hegy többszöri megmászásával. Igyekszem a maximumot nyújtani, remélem, hogy ez elegendő lesz egy jó eredmény eléréséhez.

Nem titok, hogy a 2022-es szezon után felmerült annak a lehetősége, hogy befejezi a pályafutását, de mivel nem az a feladós fajta, így lapot húzott tizenkilencre és adott magának még egy esélyt.

Lehetőség az újabb bizonyításra

– A hogyan továbbról még nem igazán tudok mit mondani – zárta a beszélgetést Csenger büszkesége. – A jelenlegi csapatom marasztalna, de szívesen visszatérnék magasabb szintre, szeretnék újra egy kontinentális klubhoz kerülni. Az Eb remek lehetőséget kínál a bizonyításra, de ezzel még nem ér véget az idény, indulok még kisebb belga viadalokon, valamint október elején a nívós Binche-Chimay-Binche egynaposán is ott leszek.   

Csengerben nagy becsben tartják a bringás lányt, nem felejtik el neki, hogy honnan indult, hol szerezte meg az alapokat és, hogy büszkén viszi hírét a nagyvilágban a szatmári településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában