Kerékpársport, BMX Freestyle, Ujváry Zoltán

2023.10.25. 13:51

Kihozta magából a maximumot

Kínában zárta a 2023-as idényt a BMX Freestyle-os Ujváry Zoltán.

Ujváry Zoltán

Fotó: olimpia.hu

Kiváló szezont tudhat maga mögött a nyíregyházi Ujváry Zoltán, aki három nemzetközi versenyt is nyert 2023-ban, mindamellett, hogy a krakkói Európa-bajnokságot az előkelő nyolcadik helyen abszolválta.

Két hét a távoli Kínában

– A kínai Bazhongban zárult az idényem, amely helyi viszonylatban egy kisebb városnak számít a maga egymillió lakosával – értékelte az elmúlt hetek történéseit lapunknak Ujváry Zoltán. – Az akklimatizáció, valamint a hatalmas távolság miatt két hetet töltöttünk el Kínában, ami hatalmas élmény volt, mivel megismerhettem egy számomra teljesen új kultúrát és országot. Maga a pálya egészen elképesztő helyen, lényegében egy hegyen terült el, amely egyben a helyi válogatott edzőközpontja is. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, két kiváló kört futottam a  kvalifikáció során, amely azonban végül csak a huszonötödik helyhez volt elegendő. Az persze bosszantó volt, hogy kevesebb, mint egy ponttal maradtam le a legjobb huszonnégyről.

Ujváry Zoli ezen a versenyen is Kempf Zoltán társaságában gyűjtötte az olimpiai kvalifikációhoz szükséges pontokat. A párizsi ötkarikás játékokat illetően Magyarország továbbra is a határon mozog, nagy versenyben Németországgal és Hollandiával.

– Sajnos ezzel a kínai versennyel kicsúsztunk a legjobb tizenegyből – folytatta Zoli. – Ellenben mint az már köztudott, hazánk rendezi majd az egyik kvalifikációs versenyt jövőre. A sorozat sanghaji viadalát a Huangpu folyó partján tartják meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti versenyre pedig június 20-tól 23-ig kerül sor a Ludovika Campuson. Ahogy kalkulálunk, egy vagy két kerékpárosunk indulhat majd ezeken a viadalokon, így még semmi sem dőlt el.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat izgalmas lehetőség a sportolók számára, hogy kijussanak a 2024-es párizsi olimpiára. Nagyvárosok vibráló helyszínein, lelkes szurkolók előtt mutathatják meg tudásukat. Sanghaj és Budapest tökéletesen illeszkedik az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójába: ideális hátteret biztosít az olimpiai mozgalom új, izgalmas fejezetéhez.

Középpontban az olimpia

– Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a kvótafutásnak – tért át az olimpia elérhetőségére a kerékpáros. – Nincs könnyű dolgunk, de ezt tudtuk előzetesen is. A párizsi játékokra tizenkét ország kvalifikálhat, ebből egy helyet a házigazda Franciaország alanyi jogon megkap, valamint a világranglista első helyezettje visz el két kvótát. A maradék kilenc helyen a rangsor következő kilenc nemzete osztozik egy-egy emberrel. Nos, ebben a viaskodásban állunk most a tizenegyedik-tizenkettedik pozícióban. 

Ami pedig a szezon egészét illeti, talán most már egyértelműen kijelenthető, hogy Zoltán olyannyira előrelépett, hogy immáron hazánk egyik legjobb BMX Freestyle-osát tisztelhetjük a személyében.

– Ebben az évben sokat sikerült előrelépnem – értékelt a nemzetközi világranglista első negyven kerekese között helyet foglaló bringás. – Csúcspontként egyértelműen a C1-es győzelmeim emelném ki, ugyebár sikerült idén három kisebb kategóriájú nemzetközi viadalt is nyernem. Persze mindezek mellett az Európa-bajnoki nyolcadik helyezésem is hatalmas fegyvertény. Negatív élményem nincs, mivel minden okkal történik, éppen ezért elégedett vagyok a szezonommal, talán csak az új trükkök megtanulásának idejét illetően voltam néha türelmetlen.

Továbbra sincs megállás

A kerékpársport legtöbb szakágában nincs téli pihenő, így Ujváry Zoli sem lazít, az elkövetkezendő hónapokban is folytatja az edzéseket, tervezi a téli edzőtábort és a soron következő, ugyancsak fontos szezont.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában