Nyíregyháza

2024.01.21. 10:44

A mindig győztes csapat

Van, aki 87 évesen is pingpongütőt vesz a kezébe.

Szon.hu

Forrás: Magánarchívum

Alapítónk, Balogh Imre (aki sajnos már nincs velünk) fiatalon labdarúgó, idős korában a Nyíregyháza-Jósavárosban az Aranyszív Nyugdíjas Egyesület elnöke és a városrész ismert sportszervezője volt. Ő irányította például éveken át a Robinson-dombon tavasszal és tél elején a Nyuszi- és Mikulás-futásokat a Jósaváros gyermekeinek. De aktívan részt vett más sportszervezési feladatokban is a Nyugdíjasok Megyei Szövetségében. Közel húsz éve létrehozott az egyik középiskolai kollégium alagsori helyiségében egy pingpongklubot, a nyugdíjasok számára megteremtve a

könnyű mozgási lehetőséget. A hetenként kétszeri másfél-két órás „sportterhelés” valóban jót tett a résztvevők egészségének! A szövetségi szenior-mozgásprogram támogatást is nyújtott hozzá, asztalbeszerzéshez, hálót, ütőket, labdát adott a tagoknak. A nyugdíjas-egyesületek, például a Dialóg, a Vízügyi ösztönözték tagjaikat részvételre. A hosszú évek alatt sokan kiléptek, újak jöttek, de ma is főként belőlük áll a „csapat”, hatvanöttől nyolcvanhét évesig.

Baráti közösség

A világjárvány majdnem megtörte a folyamatot. A kollégiumot el kellett hagyni. Az egyik városi bevásárlóközpont adott asztalainknak és nekünk helyet közösségi termében, a gyermek-kismama torna, balett-, moderntánc-foglalkozásokkal felváltva, elfogadható órabérért. A mára kialakult létszámmal – persze a páros játék lehetőségét is figyelembe véve –, az idős, de a fiatalabb nyugdíjasok is élvezettel gyakorolják az asztaliteniszt. Nem a virtuóz játéktudás, hanem a harmonikus mozgás, szórakozás a célunk. Több alkalommal részt vettünk a városi, a megyei nyugdíjas sportnapokon, „szerény” eredményekkel. Házi pontversenyt viszont csak évenként egyszer rendezünk – összekötve személyes, baráti köszöntésekkel és újévi jókívánságokkal –, a Balogh Imre Emlékverseny. Az erősorrendet egyszettes, mindenki mindenkivel játékok alapján állapítjuk meg, és kiosztjuk a jelképes díjakat. Ennek mégis mindenki, az egész csapat győztese! Januárban pedig tovább folytatjuk!

- ERDÉLYI TAMÁS -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában