Labdarúgás

2024.06.24. 14:17

Foci Eb 2024: „Egymást nem ismerő emberek összeölelkezve ünnepeltek”

Sokaknak kihagyhatatlan program volt a magyar válogatott vasárnapi mérkőzése – nem bánták meg...

Nem csak a lelátón, a televízió előtt is nagy élmény volt a magyar győzelem

Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Az elmúlt napokban már az is hallott a magyar labdarúgó-válogatott hihetetlen győzelméről, akit egyébként a hétköznapokban nem érdekel a futball. A rend kedvéért azért említsük meg, hogy a mieink egy feszült összecsapáson, a 90+10. percben szerzett Csoboth Kevin-góllal 1–0-ra verték meg Skóciát, ezzel nagyot léptek az Európa-bajnokság nyolcaddöntője felé.
Bővebben már felesleges azzal foglalkoznunk, mi és hogyan történt, ma már talán érdekesebb az, hogy a szurkolókból milyen érzéseket váltott ki a győzelem.

– Volt szerencsém baráti társasággal Kölnben megnézni az első mérkőzést – mondta el Vaskó György, a Hübner Nyíregyháza BS kosárlabdázója. – A mutatott játék sajnos ott volt a leggyengébb, az első meccstől kezdve folyamatosan javult a válogatott teljesítménye. Nagy eredmény a skótok legyőzése, mert remek játékosokból álló csapat. Mindegyik meccs előtt izgatott voltam, a vasárnapi előtt pláne, hiszen reális esélyt teremthettünk a továbbjutásra – tudta ezt mindenki, aki szurkolt a fiúknak. Volt ebben a meccsben minden: ijesztő sérülés és utolsó másodpercekben szerzett győztes gól is. Összességében megérdemelten nyertünk, úgy éreztem, hogy uraltuk a meccset, és több kapura lövésünk is volt, mint az ellenfélnek. Ezt a mérkőzést már Budapesten néztem a barátaimmal egy kerthelyiségben. Elképesztő volt megélni, hogy mindenki egy emberként szurkolt, az utolsó pillanatig buzdította a válogatottat, egymást nem ismerő emberek összeölelkezve ünnepelték a gólt és a győzelmet. Mivel van viszonyítási alapom, nyugodtan mondhatom, olyan volt, mintha ezt a mérkőzést is a helyszínen izgultuk volna végig! 

Természetesen Kvaka Árpádnak, az MLSZ vármegyei igazgatójának is kötelező program volt vasárnap este a meccsnézés. Párjával pattogatott kukorica és néhány behűtött sör társaságában otthonában izgulta végig a százperces összecsapást.

– A meccset válogatottmezben néztük végig a párommal. A tét alaposan rányomta bélyegét a találkozóra. Azt hozta a mérkőzés egyébként, amit vártam, kevés kockázatot vállalva, mindkét gárda kivárásra játszott, a másik hibájára várt. Azt gondoltam, ahogy telik az idő, egyre nyíltabb lesz a játék, de ez csak a hetvenötödik percben következett be – mondta Kvaka Árpád.

Varga Barnabás sérülését követően aztán varázsütésre megváltozott a játék képe, a magyar válogatott kezdeményezően, gólra törően játszott.

– Többször visszanéztem az esetet, szerintem nem történt szabálytalanság. Szoboszlai beadása után a skót kapus a saját játékosát tarolta le. Varga Barnabás a felugrást követően elveszítette egyensúlyát – természetesen volt ütközés, váll a vállal, test a testtel találkozott –, ezért nem tudta kontrollálni az esését, és ebből lett ez a komoly sérülése. Ez felpaprikázta a mieinket, pluszenergiákat szabadított fel a játékosokban, innentől kezdve Varga Barnabásért is játszottak a többiek. Ennek meg is lett az eredménye a lehető legjobb pillanatban. Mielőbbi teljes felépülést kívánok Varga Barnának!

A találkozó után a skótok szövetségi kapitánya, Steve Clarke egy elmaradt tizenegyest nehezményezett.

– Egyetértek a kapitánnyal, Orbán egyértelműen szabálytalankodott a tizenhatoson belül a skót játékossal, járt volna érte a büntető. Ne felejtsük el azonban, hogy a németek ellen is volt egy hasonló szituáció, akkor is néma maradt a síp, és ebből szereztek gólt a házigazdák – vélekedett a vármegyei igazgató. – Amit a sors akkor elvett tőlünk, azt a skótok ellen visszaadta – tette még hozzá.

Kocsis János csak részben ért egyet az előbb elmondottakkal.

– Családi körben, de egy nagyobb társaságban néztük a mérkőzést – nyilatkozta a vármegyei első osztályú Mándok vezetőedzője. – A magyar válogatott úgy játszott, ahogyan azt ez a meccs megkívánta. Egy nyíltabb játékkal egyértelműen kockázatot vállaltunk volna, és nem biztos, hogy kapott gól nélkül megússzuk. Nagyobb helyzeteink nekünk sem voltak, ám az végig sejthető volt, hogy egyetlen találat dönthet. Varga Barnabás sérülése sajnálatos dolog, azonban már előtte is adódott két olyan szituáció, ami igencsak kérdéses volt. 

– A skótok helyenként durván játszottak, próbálták megfélemlíteni a mieinket főleg a tizenhatosuk környékén, Varga azonban bevállalta, mondhatni, rossz helyen volt, rossz időben. Alattomosan játszott az ellenfél, a fordulópontot azonban szerintem nem ez az eset jelentette, hanem sokkal inkább az, hogy taktikailag változtattunk, jól cseréltünk, okosan játszottunk a meccs végén, így sikerült az ellenfelünk fölé kerekedni. Azt azért még hozzátenném, hogy nem igazán értem a VAR szerepét. Amikor bevezették, akkor mindent visszanéztek, lényegében folyamatosan megszakították a játékot, most meg már szinte nem is használják. Botka lekönyöklése is tizenegyes volt, mint ahogyan a már említett Varga-eset is, de a másik oldalon is adódott olyan pillanat, amikor meg kellett volna fújni a sípot. Összességében örülök a válogatott sikerének, most várjuk, hogy miként alakul a többi csoport végeredménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában