Keszthely

2013.01.16. 10:04

Korok és borok Egregyen

Idén folytatódik Hévíz gazdag történelmi örökségű egregyi városrészének fejlesztése. A munkálatok költségét sikeres pályázatnak köszönhetően, önerő nélkül, teljes összegben az elnyert pénzből tudják finanszírozni.

    A fürdőváros mai híres szőlőskertjének területe már az I. század elején lakott volt, a régmúlt a római császárkor nyomai maradtak az utódokra. Egregy a régészeti értékű hagyatékkal, panorámájának szépségével, a turisztikához kötődő grinzingjével egy olyan kuriózum, ami különlegességét tekintve a vendéglátásban méltó társa a Hévízi-tónak. A terület fejlesztése a római kori romkert rekonstrukciójával már 2011-ben elindult, aminek révén a régészeti feltárási helyszín bemutathatóvá vált, s új létesítményekkel is kiegészült. Esztétikus park, kilátó és játszótér fogadja ott a látogatókat.

    A beruházás folytatásához az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Korok és Borok - Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében” című pályázatán nyert közel 450 millió forintot. A terv szerint közvetlenül a templom mellett, annak bejáratával összekötve nyílik majd a Zrínyi utcáról a dísztér. A program számos létesítmény megvalósítását foglalja magába, ezek közt szerepel fűszerkert, játszótér, a római katona sírjának felújítása. Hévíz évezredeit bemutató múzeumi épületet is emelnek, amit térköves kapcsolat köt össze az Attila utcával. Mintegy másfél kilométeren tematikus útvonalat építenek, interaktív információs fejlesztés segítségével pedig könnyebben lehet majd tájékozódni az egregyi városrészben. A tervben szerepel személygépkocsi és autóbusz parkoló, városnéző kisvonat megállóhely kialakítása is. A munkálatok keretében az Árpád-kori templom állagmegóvására is sor kerül.

H. Á.

Ezek is érdekelhetik