Kisvárda hírei

2013.03.22. 12:38

Német adomány a magyaroknak

Kékcse - A Németországi Tartalékos katonák Alsó- Bajorországi Tartományi Szövetsége, a Magyar Tartalékos Katonák Szabolcs Szatmár Bereg megyei Szövetségén keresztül juttatott el adományt Kékcse településnek péntek délelőtt.

Kékcse - A Németországi Tartalékos katonák Alsó- Bajorországi Tartományi Szövetsége, a Magyar Tartalékos Katonák Szabolcs Szatmár Bereg megyei Szövetségén keresztül juttatott el adományt Kékcse településnek péntek délelőtt.

Az adományt egy teherautón a német szövetség elnöke Josef Schmid személyesen hozta el. Kékcsén a polgármesteri hivatalban kisebb küldöttség várta visszatérő vendéget. A polgármester asszony Szekeres Katalin mellett, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, valamint a Mata Elek a Magyar Tartalékos Katonák Szabolcs megyei alelnöke, Kiss László megyei elnök és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere volt jelen.

Josef Schmid kapcsolata hazánkkal 20 évre tekint vissza. Először Salgótarjánban alakított ki kapcsolatokat, majd utána Szabolcs megyével. Évente 4-5 alkalommal érkezik az adományokkal, amiknek a sorsa az, hogy itt Kékcsén gyűjtik és leltározzák, majd keresik azokat, akik legjobban tudják hasznosítani. A ruhák, cipők, gyermekjátékok mellett nagyon komoly értékben érkezett elektromos mozgatású kórházi ágy, ultrahang készülék, röntgengép, ezek egy része a német orvosi, kórházi eszközcserénél válik fölöslegessé. A jó, de hasznosítható készülékeket gyűjti össze Schmid úr 40 ezer fős egyesülete, és van, amit adományból vásárolnak meg. Mint kiderült, elnök úr saját pénzéből is jelentős összeggel járul hozzá karitatív tevékenységének működéséhez. Az egyesületében nem csak katonák, de tűzoltók is vannak, így volt rá példa, hogy védőruhákat, légzőkészülékeket hozott ide.

Az adományozók kint egy érdemérmet, és egy oklevelet kapnak, ezzel ismeri el nagylelkűségüket az egyesület. Az országba az elmúlt évek során mintegy 4 milliárd forintnyi, azon belül Szabolcs megyébe nagyjából 2 milliárd forintnyi adomány érkezett. Indíttatásáról Josef Schmid azt mondta: Bajorország és Magyarország jó kapcsolata a történelmi múltban gyökerezik, és amikor hazánkban jár, akkor katona sírokat is felkeres és gondoz, hovatartozás nélkül. Zászlónk színeiben a fehér tisztasága és a kék szeretet és a megbecsülés jelképe. Ha egy barátnak segítségre van szüksége, azt nem kérni kell, hanem megadni. Polgármester asszony megköszönte az adományt és hozzátette, remélhetően az orvos rendelő felújítása után eszközben is korszerűsödhet az ellátás. Dr. Seszták Miklós elmondta: az önzetlen segítségnél nagyobb szó ebben a rohanó világban nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!