Kisvárda hírei

2013.05.06. 17:12

Híd teremtés a nemzetek között Kisvárdán

Kisvárda - A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely szeretettel vár minden érdeklődőt a kiállítás megnyitó ünnepségére.

Kisvárda - A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely szeretettel vár minden érdeklődőt a kiállítás megnyitó ünnepségére.

Május 9–én, (csütörtökön) Európa Napján nyitja meg Őry László a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) elnöke, délután három órától a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállítóterében, három ország alkotóinak mintegy harminc képből álló KMKE Kultúr–Híd című képzőművészeti tárlatát. Közreműködik a Weiner Leó Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola.

Kultúr–Híd

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE) legfontosabb feladata a magyar kultúra, –kezdte tájékoztatóját Szeregnyi László népművelő– művelődésszervező– a magyar kulturális és történelmi örökség megőrzése és átadása a jövő magyar generációja számára. Hisszük és valljuk, hogy a kultúra összeköt, és nem elszakít. A kultúrának nemzetmegtartó ereje van, de egyben hidat is teremt a különböző nemzetek között, és ez által kölcsönösen gazdagít minden nemzetet. Ma már egyértelműen bizonyítható, hogy különböző nemzetek között egy sikeres gazdasági, és társadalmi együttműködést egy hasonlóan sikeres kulturális együttműködés hozhat csak meg.

–2010-ben megkezdett programunk, a KMKE KULTÚR–HÍD ezen gondolatok mentén építkezve szeretne a szellemi–kulturális építkezés mellett gazdasági és társadalmi együttműködéseket generálni a magyar történelmi örökségekben bővelkedő, határ menti szomszédunkkal, Kárpátaljával (Ukrajna), és a Szent István királyunk és Bajor Gizella házassága óta már több mint ezeréves barátságban lévő – Bajorországgal (Németország) – mondta Szeregnyi László népművelő.

Európa–nap

Az Európa–nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman–nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9–én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna. A mai Európai Unió kialakulásának kezdetét a Schuman–javaslattól számítjuk.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!