Kisvárda hírei

2013.08.01. 08:45

Tetemes az adósságuk

Nyíregyháza - A cégek és a magánszemélyek együttes tartozása meghaladja a 220 milliárd forintot.

Nyíregyháza - A cégek és a magánszemélyek együttes tartozása meghaladja a 220 milliárd forintot.A NAV legfrissebb adóslistája szerint a magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós minimummal számolva több mint 40 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöböt alapul véve több mint 180 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes tartozásuk legalább 220 milliárd (!) forintra rúg.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján 4066 név és cím szerepel, az összesítés 149 szabolcsi adózót nevesít. Többek adatait nem először olvashatjuk a listán, melynek tagjai közül 55-en Nyíregyházán élnek. A megyeszékhelyet 11 névvel Mátészalka követi, majd a hét nagy adóssal bíró Kisvárda következik. Nagyhalász hat, Nyírbátor öt névvel szerepel az összesítésben, amelyen Vásárosnaményt, Újfehértót és Leveleket négy–négy, Ibrányt, Csengert, Fehérgyarmatot és Nagykállót három-három, Tiszalököt, Kállósemjént, Tiszavasvárit és Demecsert két–két adós képviseli, további 33 település pedig egy-két adózót ad a listára. Nyíregyházán és Nagyhalászban is találtunk ugyanazon a címen bejelentett, azonos családnevű adósokat, és egy csengeri házaspár is szerepel a listán – őket évek óta az összesítésben találjuk.

 A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek listáján 1836-an vannak, ezek egy részének az adószámát felfüggesztette az adóhatóság, több felszámolás, illetve végelszámolás alatt áll. A közel hetvenoldalas felsorolásban 62 megyei cégre bukkantunk, ezek közül 28 nyíregyházi.

Hármat találunk Újfehértón, kettőt Leveleken, Záhonyban, Nyírcsászáriban és Ófehértón, további 23 településen – többek között Tiszabecsen, Nyírbátorban, Bujon, Biriben, Szakolyban és Nyírpazonyban – egy-egy százmillió forintnál nagyobb hátralékot felhalmozott cégnek van a székhelye.

A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi és szolgáltató cégek, található rajta számos építőipari, fuvarozási, gépészeti és malomipari vállalat, de vagyonvédelmi céget és ápolóotthont működtető cég is akad a nem fizetők között.

Milliárdos tételek

A jelentős összegű adóhiányt felhalmozók listája nyújtja a legtöbb információt: az adós neve és címe mellett a tartozás összege, sőt, a megállapított jogkövetkezmény is olvasható. A 159 nevet tartalmazó összesítés első helyén az EMFESZ Kft. áll, a cég 1,2 milliárd forintos adóhiányt halmozott fel, és emellett 1,14 milliárd forintot is be kell(ene) fizetnie.

Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei céget találtunk: a 41. helyen egy nyíregyházi vagyonvédelmi kft. adatai olvashatók, és az, hogy a 198 milliós hiány befizetésén túl 126 millió forintot vár tőlük az adóhatóság. Egy nyíregyházi fuvarozó cég 121 millióval, plusz a megállapított 78 millióval tartozik, egy szintén a megyeszékhelyet képviselő társaság pedig 104 milliót nem fizetett be, az esetükben megállapított jogkövetkezmény 62 millió forint.  A lista 125. helyén egy nyírbogáti magánszemély áll, a hölgy 42 millió forinttal, plusz a jogkövetkezményként megállapított 41 millióval tartozik.

Simonné dr. Suller Zsuzsanna, a NAV Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának végrehajtási igazgatóhelyettese elmondta: a jelentős összegű hátralékok nem fokozatosan gyarapodva képződnek, egyegy adóhatósági ellenőrzés során állapítják meg ezeket. Ha az esedékességig a tartozást az adózó nem fizeti meg, végrehajtási eljárás indul. Így egyik napról a másikra 10, illetve 100 millió forintot meghaladó hátralékok keletkeznek, melyek behajtását soron kívül kezdi meg az adóhatóság.

Inkasszó és árverezés

Az adózó, ha rendelkezik pénzforgalmi számlaszámmal vagy lakossági folyószámlával, pillanatok alatt inkasszót talál rajta. Megkezdődik a vagyonfeltárás, a foglalható vagyontárgyakat lefoglalják, végrehajtási jogot, jelzálogjogot jegyeznek be a tartozás nagyságrendjével arányosan. Magánszemélynél gyakran alkalmazott végrehajtási eszköz a munkabér letiltása és a lefoglalt ingóságok elárverezése is.

Végső esetében a lehetséges adózói körben felszámolási eljárást kezdeményez az adóhivatal. A végrehajtás elől „elmenekített”, színlelt ügyletekkel átruházott ingatlanokat is igyekszik megtalálni a NAV. Nem megoldás a cégek „bedöntése” sem. A kft.-k mögött korábban rejtőzködő tulajdonosoknak a csődbűncselekmény miatti büntetőeljárás során polgári igényként előterjesztett adóhatósági igény behajtásával vagy büntetőjogi következményekkel is számolni kell.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!