Kisvárda hírei

2013.11.13. 09:06

A legbátrabbak csapatában a kisvárdai tűzoltó

Kisvárda - Október 20-án, az új tagok ünnepélyes eskütételével ért véget a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezetek idei éves gyakorlata Hajdúszoboszlón, a katasztrófavédelem kiképzőbázisán. A három napos gyakorlatot lezáró esküt egy kisvárdai hivatásos tűzoltó, Gyebnár Zsolt is letette.

Kisvárda - Október 20-án, az új tagok ünnepélyes eskütételével ért véget a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezetek idei éves gyakorlata Hajdúszoboszlón, a katasztrófavédelem kiképzőbázisán. A három napos gyakorlatot lezáró esküt egy kisvárdai hivatásos tűzoltó, Gyebnár Zsolt is letette.

17 évnyi tűzoltói szolgálatot követően, egyik álma valósult meg az egy hónappal ezelőtt főtörzszászlóssá előléptetett kétgyermekes családapának, Gyebnár Zsoltnak. Ez év elején figyelt fel a HUNOR toborzójára, amire gondolkodás nélkül jelentkezett. A főtörzszászlós tűzoltó előbb egy fizikai és pszichológiai felvételin, majd Zsámbékon, Budapesten és a záró, hajdúszoboszlói gyakorlaton is feltétel nélkül megfelelt. Kitartásának, ügyességének, hivatástudatának és mind fizikai, mind mentális felkészültségének köszönhetően avatták ünnepélyes keretek között HUNOR taggá.

Megyénkből összesen nyolcan, Zsolt Kisvárdáról elsőként és egyedüliként vált a hivatásos mentőszervezet tagjává. Hivatása, munkaideje eddig is sok időt vett el a családjától, akik évek óta türelemmel, őt mindig féltve, és minden esetben büszkén várják haza a szolgálatokból hazatérő családfőt. A HUNOR-szolgálat egyes alkalmakkor még nagyobb áldozatot ró majd a családra és veszélyt az édesapára, de – ahogyan ő fogalmazott: „Őszinte szeretettel és teljes odaadással tudom ellátni minden szolgálatomat, mert megértő és szerető család áll mögöttem, akikre mindig számíthatok, akikért mindent megteszek és akiket a világon a legjobban szeretek.” - mondta a főtörzszászlós, hozzátéve:

„A közel húsz évig tűzoltóként dolgozó édesapámat csodálva és példaként magam elé állítva választottam tizenhét évvel ezelőtt a tűzoltó szakmát, ami számomra valóban egy hivatás, egy életforma. Minden káreset más, amit meg kell oldani, sok tudásra, leleményességre, fortélyra és kitartásra van szükség” - nyilatkozta Gyebnár Zsolt tűzoltó főtörzszászlós, aki immáron a bátrak között is a legbátrabbakból álló HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet felavatott tagja.

 

HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services)

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt alakult meg a speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet. A csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. Működését Budapesten három órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes megkezdeni.A HUNOR hivatásos mentőszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen magától értetődő feladat a műszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása.

 

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!