Kisvárda hírei

2014.03.31. 17:17

Személyautó gyulladt ki Záhonynál - A Katasztrófavédelem hírei

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt hétvégén összesen 42 esetben érkezett segélyhívás a Katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt hétvégén összesen 42 esetben érkezett segélyhívás a Katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

Az alacsony nedvességtartalmú vegetáció pillanatok alatt begyullad, a napsütéses hétvégén 32 alkalommal végeztek a tűzoltók beavatkozást olyan területeken, ahol az aljnövényzet, a száraz fű, nádas és avar kapott lángra. Kisvárdán pénteken délben 500 négyzetméteren, Szakolyban 2 hektáron nádas és fatuskók égtek. Délután Ópályiban, a Zöldfa utca végén közel 1 hektáros területen foltokban égett a kiszáradt fű, valamint cserjés aljnövényzete.

Olcsván a Rétkertben egy kunyhó és körülötte az aljnövényzet kapott lángra. Kótajban 100 négyzetméteren, a 4-es főút mellett közel 2 hektáron gyulladt meg a nádas. A keletkezett füst veszélyeztette a főút forgalmát, ezért a rendőrség félpályás korlátozás mellett este fél nyolctól egészen kilenc óráig irányította a közlekedést.

Délután kettőkor Nagykállóban, egy melléképületben a frissen bepakolt fa apríték, illetve tűzifa kapott lángra. A tulajdonos a tárolóból egy gázpalackot kihozott a tűzoltók kiérkezése előtt.

Késő este Aranyosapátiban, a Béke úton egy családi házban két fotel gyulladt meg. Az ablakot betörve rendőrök oltották el az épület szobájában kigyulladt bútorokat. A kiérkező raj az összeégett fotelokat kihozta és elvégezte az utómunkálatokat.

Veszélyesen megdőlt fát távolítottak el a tűzoltók péntek reggel nyolckor Fehérgyarmaton, a Damjanich utcai a kórháznál. A főporta melletti mentőfeljárónál egy elkorhadt 15 méter magas fenyőfa megdőlt és a közelben lévő épületet veszélyeztette. A mátészalkai tűzoltók láncfűrésszel eltávolították a leszakadt részeket.

Sportoló diákok épsége került veszélybe Tarpán, amikor a Kossuth utcán egy 25 méteres nyárfa az iskola sportcsarnoka felé veszélyesen megdőlt. A fehérgyarmati és Mátészalkáról érkező tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították a fát.

Szombaton a délelőtti órákban szemétégetés miatt érkezett műveletirányítási ügyeletünkre bejelentés Nyíregyházáról. A tüzet a lakosság a helyi tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta.

Több esetben kiszáradt aljnövényzet, levágott gallyak, avar, és nádas égett a megyében. Demecserben egy csatorna parton körülbelül 500 méter hosszan, Kemecsén közel 1 hektáros területen kiszáradt fű és avar, Rakamazon az Arany János utcában, gyümölcsösben fanyesedék, Aranyosapáti külterületén száraz fű és egy erdő aljnövényzete kapott lángra.

Tiszavasváriban, valamint Kisvárda és Fényeslitke között az út melletti száraz fű, avar közel 0,5 hektár területen, Mánd és Fülesd között, Nagykállóban, Kótajban, Bátorligeten a nádas égett. Kigyulladt Újfehértónál, a 4 számú főút mellett egy hektáron száraz fű és a tarló.

Nem sérült meg senki, amikor délelőtt háromnegyed tízkor kigyulladt egy személyautó. Záhony és Zsurk közötti útszakaszon, a vasúti aluljáró alatt kapott lángra a benzinüzemű autó motortere. Záhonyi tűzoltók húsz perc alatt eloltották az égő járművet.

Vasárnap a délelőtti órákban Újfehértó külterületén egy zárt kertben összerakott kukoricacsutka égett. Nem sérült meg senki, de a közelben egy tároló tetőszerkezetébe is belekaptak a lángok és két négyzetméteren kormozódott az épület.

Folyamatosan érkeztek bejelentések reggeltől este fél kilencig érkeztek bejelentések a megyében kigyulladt száraz aljnövényzet és nádas tűz miatt. Újfehértó és Tiszabercel településeken két helyszínen, Kemecsén a Lónyay főcsatorna partján, Mátészalka külterületén, Napkoron két esetben, Milotán a Tisza árterében, a Fábiánháza és Terem közötti területen, Tiszalökön, Vaján két alkalommal, Apagyon, Petneházán és Győrtelken oltottak tüzet a megyei rajok.

Vasárnap este fél kilenckor Anarcsról érkezett megyei műveletirányítási ügyeletünkre bejelentés. A József Attila utcában egy családi házhoz épített garázs tetőszerkezete és egy disznóól kigyulladt. Nem lakott a házban senki és a melléképületekben sem voltak állatok, a tulajdonos nem használja jelenleg az ingatlant. A kisvárdai tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjed tovább. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a helyszínen tűzvizsgálati szemlét folytatott.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!