Kisvárda hírei

2014.06.29. 12:28

Sikeres előadások, programok, több mint hatezer látogatóval Kisvárdán

Kisvárda - Tizenkilenc társulat részvételével zajlott, s június 28–án (szombaton) zárult „A Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválja”.

Kisvárda - Tizenkilenc társulat részvételével zajlott, s június 28–án (szombaton) zárult „A Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválja”.

A fesztivál tíz napja alatt zajló mintegy harminc különböző programnak több mint hatezer látogatója volt – tudtuk meg a fesztivál igazgatójától Nyakó Bélától.

A fesztivált immár XXVI. alkalommal megrendező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának igazgatója elmondta, hogy a fesztiválon, tizenöt határon túli és négy hazai társulat vesz részt. Erdélyből kilenc, Délvidékről négy, míg a Felvidékről két társulat mutatta be programját Kisvárdán. A szombati díjátadásra, a fesztiválzárásra érkezőket élő szobrok, kellemes hangulatú, élő gitárzene várta a Művészetek Háza előtti téren.

A fesztivál ideje alatt különböző kísérőrendezvények is voltak. Három kiállítást rendeztek, az egyik a holokauszt színházi áldozatainak, míg a másik a Csiki Játékszín művészének Kiss Bora „Álmot a világnak–Álmot az Álomvilágnak” című tárlata, s a fesztivál előadásainak fotótárlata volt megtekinthető. A kísérő program része volt a IV. Kisvárdai Rockmaraton koncert. Továbbá minden nap „Régi ízek szabadtűzön” címmel gasztronómiai bemutatót és kóstolót is tartottak, a hagyományőrző szakácscsapatok.

A díjátadó záró gálát köszöntötte, s bezárta Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti főosztályvezetője, Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. A záróünnepség előadásaként, Daniel Glatteuer: Gyógyír északi szélre, című. darabját Fullajtár Andrea, és Őze Áron játszotta. Maga a cselekmény a mindennapjaink e–mail kapcsolatait mutatta be, szenzációs színészi teljesítménnyel.

Díjazottak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíjat adományozott: Dr. Kötő Józsefnek, Kolozsvár, aki színháztörténészként, pedagógusként és iskolaszervezőként is jelentős formálója az erdélyi színházi életnek, valamint Mokos Attilának, a Komáromi Jókai Színház művészének, pályafutásának eddigi érdemdús szakaszáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíját az eredeti drámaértelmezésért és a kiváló együttes teljesítményért a Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadásának kapta, rendezője Nagypál Gábor. A közönségdíjat az Újvidéki Színház A patkányok című előadása (rendező: Alföldi Róbert) érdemelte ki.

Budapest Főváros Önkormányzatának díjait a magas színvonalú rendezői, színészi és társulati munkájáért a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Hamlet előadása, másik díját a történelmi múlt drámai feldolgozásáért és a két társulat közös teljesítményéért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Katona József Színház Vörös című produkciója érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Teplánszky Kati–díját, A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze, Pámer Csilla kapta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját megosztva, a Vörös, A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja vette át.

G. Erdélyi Hermina és a Portugálban nyújtott alakításáért a Kassai Thália színház tagja, Lax Judit kapta.

Kisvárda város közönségdíját az Újvidéki Színház Hauptmann: A patkányok című előadása kapta.

Kisvárda Város díját megosztva a Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadásának díszletéért Boros Viktória és jelmezeiért Janovics Erika kapta.

Kisvárda Város Polgármesterének díját kapta a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadás rendezéséért Táborosi Margaréta.

A díjakat, elismeréseket, Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti főosztályvezetője, Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és a fesztiváligazgató Nyakó Béla. A társulati díjakat Koltai Tamás újságíró, színikritikus, a fesztivál zsűri tagja adta át.

A záróünnepségről kiérkezőket a Várday István Városi Könyvtár falán „Virtuális épületfestés” fogadta, valamint a „IV. Kisvárdai Rocmaraton” együtteseinek élő koncertje várta a főtéri színpadhoz érkező, rock kedvelőit.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!