Kisvárda hírei

2014.10.24. 16:16

Caritas Hungarica-díjat kapott a kisvárdai Görögkatolikus Karitász vezetője

2014-ben 37 önkéntes részesült a Caritas Hungarica-díj elismerésben, amelyet október 4-én adott át Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten. Az ünnepen részt vett Mádl Dalma is, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete.

2014-ben 37 önkéntes részesült a Caritas Hungarica-díj elismerésben, amelyet október 4-én adott át Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten. Az ünnepen részt vett Mádl Dalma is, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete.

A Katolikus Karitász a 2012-ben alapított Caritas Hungarica-díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. A díj célja biztosítani a Karitász-önkénteseket arról, hogy az egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat, valamint buzdítani a híveket a karitatív tevékenységre, példaképül állítva mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon.

Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött, melyet Beer Miklós püspök celebrált a Magyar Szentek Templomában. Ezt követően vette kezdetét a Caritas Hungarica-díjátadó. Az elismerő okleveleket, valamint a díjjal járó aranyozott Karitász-kitűzőt és kerámia plasztikát Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója adta át a 37 kitüntetettnek.

Minden egyházmegye három plébániai Karitász-önkéntest javasolhatott a díjra; a kitüntetettek nagy többsége évtizedek óta végzi áldozatos munkáját. Az ő tevékenységeik felsorolása képet festett az egész Katolikus Karitász munkájáról, mely a dévai gyerekek segítésétől, a hajléktalanok ellátásán át a beteglátogatásig számos területet felölel. Nehéz sorsú családokat látogatnak, időseket gondoznak, a helyi egyházi életet szervezik, családi napot szerveznek romáknak, adományokat gyűjtenek és osztanak, tűzifa-akciót és vetőmag-akciót szerveznek, rászoruló gyerekeket táboroztatnak – mindez csak néhány a Karitász önkénteseinek rendkívül sokrétű tevékenységéből.

Külön örömünkre szolgál, nekünk kisvárdaiaknak, hogy Nagy Józsefné is díjazott lett a Hajdúdorogi Egyházmegye képviseletében.

Nagy Józsefné Marika a 2012. novemberében megújult kisvárdai Görögkatolikus Karitász vezetője. Szolgálatának kiindulópontját a Jánosi levélből vette: "...ahogyan én szerettelek titeket,ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." Vallja: ha környezetedben valamilyen jótékony célt szolgálhatsz, segíts! Ne sajnáld rá az időt, a pénzt, gazdagabbá leszel általa. Életét az önzetlen szeretet és a segíteni akarás motiválja. A városi önkormányzat biztosított a helyi Karitásznak irodát, raktár- és kiszolgálóhelységeket, itt a segítőivel hétről hétre gyűjti és osztja az adományokat. Kimagaslóan szervezi a nagy ünnepek előtti élelmiszergyűjtést, amelybe nemcsak a felnőtteket, hanem a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóit is bevonja. Tavaly karácsonykor közel 1 millió forintnyi tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a bevásárló központok előtt, és így több mint 400 család részére sikerült az ünnepi asztalt bőségesebbé tenni. Tűzifa akciót szervez, hagyatéki bútorokat gyűjt és oszt munkatársaival együtt. Szoros kapcsolatot tart fenn az egyházi iskola és óvoda dolgozóival, s ha jelzik, kinek mire van szüksége, azonnal intézkedik. Környezetében nyitott szemmel és füllel jár, kellő empátiával teszi a dolgát, szeretetteljes barátsággal keresi a kapcsolatokat, hogy a Karitász tagjaihoz bizalommal forduljanak a rászorultak.

Nagy Józsefné elismeréséhez ezúton gratulálunk,

mind önkéntes, tiszta szívvel végzett munkájához további erőt, kitartást,

magánéletéhez sok boldogságot, jó egészséget kívánunk!

Durucz Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!