Kisvárda hírei

2014.12.05. 16:15

Karácsonyi koncert. Giacomo Puccini: Messa Di Gloria miséje Kisvárdán

Kisvárda - A mise a hagyományos öt egységből áll: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus és végül az Agnus Dei. A liturgikus szövegen keresztül is átviláglik Puccini sajátos zenei nyelvének minden jellegzetessége, a lírai melódiák egyedülálló utolérhetetlen világa.

Kisvárda - A mise a hagyományos öt egységből áll: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus és végül az Agnus Dei. A liturgikus szövegen keresztül is átviláglik Puccini sajátos zenei nyelvének minden jellegzetessége, a lírai melódiák egyedülálló utolérhetetlen világa.

December 13–án /szombaton/ 19 órától Jótékonysági gálakoncert lesz a Művészetek Házában. A műsoron, Puccini 1880–ban, 22 évesen a konzervatóriumi záróvizsgadarabnak komponált műve a Messa Di Gloria miséje.

Az Egri Szimfonikus Zenekar

A gálakoncerten az Egri Szimfonikus Zenekar és a Kisvárdai Fesztivál Kórus mellett szólót énekelnek, Murvai Dénes bariton, és Rivadeneira Xavier tenor.

Az Egri Szimfonikus Zenekar több mint ötven éve alakult. Jelenleg az ötventagú együttest az együttzenélés öröméből fakadó lelkesedés működteti, s mára már Eger és a megye kulturális életének meghatározó szereplője lett. Repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is.

Murvai Dénes (bariton szólista), Miskolcon született, zenei tanulmányait is ott végezte. Rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként. Több nemzetközileg is elismert zenekarral koncertezik. Rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként, énekelte többek között G. Fauré: Requiemjének, Bach: Karácsonyi oratóriumának, Schütz: Máté–passiójának basszus szólóit. Több ízben koncertezett a Miskolci Szimfonikus Zenekar együtteseivel, a Győri Filharmonikus Zenekarral, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és a Duna Szimfonikus Zenekarral.

Rivadeneira Xavier (tenor szólista). A világhírű tenor Ecuadorban született, zenei tanulmányait szülővárosában, Quitóban a Nemzeti Konzervatóriumban kezdte. Rendszeres közreműködője az Ecuadori Opera Alapítvány és a Nemzeti Filharmonikusok által szervezett koncerteknek. 1990-ben Magyarországra kerül és Bende Zsolt tanítványa 2 évig. A Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese 2003–ban, megkapja a magyar állampolgárságot. 2002–ben Londonban tanul, majd a Dorset Opera produkciójában megkapja Erkel Ferenc Hunyadi László operájának címszerepét. 2004-2006 a debreceni Csokonai Színház állandó vendég szólistája, ahol az összes műsoron lévő opera főszerepét elénekli. Számos országba hívják énekelni, vendégszerepel Németországban, Angliában, Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban, Ecuadorban, Mexikóban, Venezuelában.

Kisvárdai Fesztivál Kórus

A kórus a Kisvárdai Férfi Dalárda ötletéből fakadt, s ezt fejlesztette tovább Faragó Sándor, római katolikus kántor. A Fesztivál kórus az Arcadelt Kamarakórus, a Református Gyülekezeti Kórus, a Római Katolikus Sollers Kórus és a Kisvárdai Férfi Dalárda tagjai alkotják, több mint hatvan fővel. A tagok – mint minden fellépésükre – most is nagy igyekezettel, tisztelettel és odaadással készülnek a figyelemre méltó Puccini–mise bemutatására. A kórust vezénylő Faragó Sándor munkájának segítője és aktív munkatársa Bogya–Kis Áron református beosztott lelkipásztor.

A koncert támogatói: Kisvárda Város Önkormányzata, Várday István Városi Könyvtár, Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Közép– és Kelet–európai Történelmi és Társadalmi Kutatásért Közalapítvány.

A jótékonysági gálakoncert bevételét Kisvárda Önkormányzata kapja meg.

A Jótékonysági gálakoncert bemutatója egy különleges zenei élményt nyújt a művészetet kedvelőknek. Az egyedülálló kezdeményezés egy új korszakot nyithat meg Kisvárda zenei életében. A városban az 1980–es évek végéig működött a Pedagógus Kórus, mely országosan is elismert volt a maga kategóriájában. Most a Kisvárdai Férfi Dalárda –Szivák Gábor ötletéből– s a városban működő kórusok közös együtténeklése, újra elindít egy zenei, kórus korszakot Kisvárdán.

Kodály mondta

Ez alkalomból kell, hogy felidézzem Kodály Zoltán, 1929–ben a Parlamentben mondott beszédének egy apró, de számunkra nagyon fontos részletét: „Sokkal fontosabb, hogy ki az énektanár Kisvárdán, mint hogy ki az Opera igazgatója. Mert a rossz igazgató azonnal megbukik. (Néha a jó is.) De a rossz tanár harminc éven át harminc évjáratból öli ki a zene szeretetét.” (Kodály Zoltán, 1929 Budapest, Parlament)

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!