Kisvárda hírei

2014.12.09. 19:30

Vadkacsák Kisvárdán a Vár előtti tónál

Kisvárda – A Vár előtti tónál népes csapatban vadkacsák tanyáznak, s néha előmerészkednek a zsombékos nádcsoportokból.

Kisvárda – A Vár előtti tónál népes csapatban vadkacsák tanyáznak, s néha előmerészkednek a zsombékos nádcsoportokból. Jelenleg több mint kéttucatnyian vannak. Már korábban is gazdag növény és állatvilága volt a tónak. Mostanra ez megduplázódott. Napközben is többször megjelentek, a búvóhelyként szolgáló nádasos–zsombékos kis szigetekből a vadkacsák. Az esti szürkület kezdetével pedig folyamatosan kimerészkednek „vadászni” a szabadvízi területekre. De így van ez kora reggel is.   Napközben is többször látni vadkacsákat, párokban és nagyobb csoportokban is.

Ezek látványa, a rácsodálkozás, megfigyelés már hozzátartozik a Vár, a Vár–tó mindennapi látványához. A vadkacsák sokszor sípoló vagy hápogó hangot adnak ki. A piros csőrű réce és az apáca–fütyülőréce magas hangon sípol, hogy más kacsákkal kommunikáljon. Más vadkacsák, mint a márványos réce vagy az örvös réce hápognak. A tőkés réce hímje hangos hápogó hangot ad ki, amikor társat keres.

Sokan látogatják, főleg hétvégeken, hogy sokszor órákat eltöltve, csodálják a természet szépségeit. A kacsák azért maradnak a vízpart közelében, mert kisebb halakkal, illetve olyan rovarokkal táplálkoznak, amelyek vízben élnek. Tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből.

Egy vadkacsa eszmei értéke 100 ezer forint.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!