Kisvárda hírei

2015.02.04. 19:24

Felújított aszfaltszőnyeg

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sok útszakasz kapott friss borítást az elmúlt évben.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sok útszakasz kapott friss borítást az elmúlt évben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt esztendőben megközelítőleg 200 kilométernyi négy és öt számjegyű, erősen leromlott állapotú útszakaszt újított fel, mintegy 27,6 milliárd forint értékben – országos viszonylatban. Ebből a keretből bőven jutott Szabolcs-Szatmár-Beregbe is.

Térségi felzárkóztatás

Az Új Széchenyi Terv keretein belül mintegy 6 kilométeren újult meg a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti mellékút mintegy 614 millió forintból, és több mint 4 kilométeren újult meg a fülpösdaróci bekötőút, mintegy 409 millió forintos európai uniós támogatásból.

– Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség volt. Nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás is sokat nyomott a latba – újságolta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette: – A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a 4911-es jelű Nyíregyháza és Nyírbátor közötti mellékút korábbi aszfalt kopórétegét profilba marta, majd egy rétegben újraaszfaltozta, a felújított szakaszon kijavította a

pályahibákat, átépítette a szegélyeket, valamint kitisztította az árkokat és az átereszeket, továbbá rendezte a padkákat is.

– A Kállai-főfolyás-híd, valamint Kiskállói-csatorna-híd is megújult a projekt keretein belül, amelynek során a hídfők rossz állapotban lévő felületeit és a rézsűburkolat hibáit kijavították, kicserélték a szegélyeket, továbbá a szigetelést és az aszfaltburkolatot, illetőleg kiépítették a mederburkolatot. A munkálatok során tartós burkolati jeleket festettek fel.

A kivitelező a fülpösdaróci bekötőút 4,1 kilométeres szakaszán a korábbi aszfalt kopóréteget kijavította, majd a pályaszerkezet megerősítésére két rétegben újraaszfaltozta. A felújított szakaszon kitisztították a szikkasztóárkokat, és rendezték a padkákat is.

A projekt révén a Holt-Szamos-híd felújítására is sor került, itt a hídfők és a vasbeton pályalemez rossz állapotban lévő felületeit, valamint a járdaszegélyek hibáit javították ki a szakemberek, ezen kívül kicserélték a szigetelést és az aszfaltburkolatot, továbbá a hídfők és a meder védelme érdekében vízépítési kőből pótolták a mederburkolatot.

A tömegközlekedés körülményeinek javítása jegyében az útpadkán tizenegy szilárd burkolatú autóbusz-szigetperont építettek ki. A munkálatok során tartós burkolati jeleket festettek fel, és az elavult jelzőtáblákat, szalagkorlátokat is kicserélték.

Hatmilliárd forint

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2014-ben országszerte összesen közel 200 kilométert érintő beruházást hajtott végre. Az országos projekt során az Észak-alföldi Régióban a tavalyi évben 41,8 kilométeren valósultak meg útfelújítások, 6 milliárd forint értékben. Többek között megújult az Ajak-Kisvárda-Záhony összekötő út, a nagyhódosi országhatárhoz vezető út, a Porcsalma-Tyukod összekötő út, és a fülpösdaróci bekötőút egy-egy szakasza.

Látványos beruházások: megújult...

1. ...mintegy 6 kilométeren a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti mellékút mintegy 614 millió forintból

2. ...több mint 4 kilométeren a fülpösdaróci bekötőút, mintegy 409 millió forintos európai uniós támogatásból

3. ...a Porcsalma-Tyukod összekötő út 4,6 kilométeres szakasza több mint 524 millió forintos támogatásból.

4. ...a nagyhódosi országhatárhoz vezető út 2 kilométeres szakasza több mint 392 millió forintos támogatásból

5. ...az Ajak-Kisvárda-Záhony összekötő út mintegy 9 kilométeren 1,3 milliárd forint uniós támogatásból (lásd a grafikán)

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!