Kisvárda hírei

2015.04.23. 19:07

Áprilisi szalonnasütés Kisvárdán

Kisvárda - Az emberbaráti kapcsolatokhoz mélyen kötődő kis közösségek együttes munkája, példa lehetne mindannyiunk számára, amelyek a mai életünkben csak ritkán található meg.

Kisvárda - Az emberbaráti kapcsolatokhoz mélyen kötődő kis közösségek együttes munkája, példa lehetne mindannyiunk számára, amelyek a mai életünkben csak ritkán található meg.Az Egészségmegőrző Nyugdíjas Klub 1997. december 30–án, 30 fős létszámmal alakult, és civil szervezetként működik Kisvárdán. Igaz, nagyon sok idős ember még nem ismerte fel a klub, a közösségi élet lehetőségeit, pedig a klubélet egy kicsit kárpótolja mindazt, amire fiatalabb korban nem volt lehetőség. Céljuk a magány feloldása. A szürke napokat feledtetve, mosolyt csalni az arcokra, ami kevés alkalommal adódik már meg a „szép korúak” esetében.

Élményeket adó programok

Minden hét csütörtökönként tartják klubfoglalkozásaikat. Az eltelt hosszú évek során a klub működéséről elmondható, hogy élményekben gazdag program–sorozatok aktív résztvevői. A klubélet színes, változatos tevékenységet folytat, s igyekeznek minden helyzetben megfelelően helytállni és aktívan részt venni. Részt vesznek kistérségi találkozókon, jubileumi ünnepségeken, fesztiválokon, szavaló versenyeken, Ki–Mit–Tud vetélkedőkön, ahol különböző elismeréseket és helyezéseket érnek el. Aktívan bekapcsolódnak Kisvárda társadalmi és kulturális életébe. Színházi fesztiválon segítséget nyújtunk és aktívan részt is vesznek. Évről–évre kiemelt szerepet kap a szervezett nőnap ünneplése, megtartják az anyák napi megemlékezést, a májusi ünnepséget. Folytatva a jó programokat, vidám kirándulásokat szerveznek. A hagyományok szerint tartják meg a közös névnapokat, de részt vesznek aratási valamint szüreti fesztiválokon, találkozókon is.

Meglátogatják a szomszédos települések nyugdíjas klubjait, s részt vesznek különböző találkozókon. A harminc tagot számláló kis csapat, jelenleg húsz–huszonöt aktív taggal dolgozik, öttagú vezetőség irányításával. Klubtagjaikat, akiknek nehezére esik a foglalkozásokon való részvétel, időközönként meglátogatják.

Kötetlen beszélgetések, közös éneklések

A szép korúak rendkívül magas kulturális és hagyományőrző értéket képviselnek. Ezt bizonyítja a legutóbbi első szabadtéri, „tulipános áprilisi szalonnasütés”. Majd az azt követő énekes délután, Markovics József klubtag Vár utcai portáján. A nagy diófa árnyékában 23 fokot jelzett a hőmérő higanyszála. A vendéglátó házigazdát a klub vezetője Szabóné Kovács Katalin köszöntötte e „tulipános” szalonnasütésen. Részt vett a szalonnasütésen a 92 éves Oláh Bertalan és a 87 éves V. Tóth Ferenc – Mesterremek–díjas, a Népművészeti Egyesület Szabolcs–Szatmár megyei szervezetének örökös tagja, csont–szaru– és a fafaragások elismert alkotója. Szóltak itt nóták, népdalok, s különböző énekek, napjaink kedvelt slágerei is. A közös énekléssel még hangulatosabban telt, az idei első szabadtéri közös szalonnasütéses délután. Ezek az alkalmi szabadtéri délutánok, más–más helyszíneken három–négy alkalommal ismétlődnek meg évenként.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!