működési hiba miatt

2021.03.28. 10:45

Kétszer árverezték el Vincent van Gogh egy párizsi utcaképet ábrázoló festményét

Tizennégymillió euróért vásárolták meg a Sotheby's online aukcióján Vincent van Gogh párizsi utcaképet ábrázoló festményét, ám azt újra árverésre kellett bocsátani, és másodszorra egy alacsonyabb összegért talált új tulajdonosra.

Az aukciósház tájékoztatása szerint működési hiba lépett fel online árverési rendszerében az első eladás idején.

A festmény, amely eddig több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt, végül 11,25 millió leütési árat ért el, a jutalékkal és adóval együtt 13,1 millió euróért kelt el.

A műalkotás értékét eredetileg 5-8 millió euróra becsülték az aukciósház szakértői.

Az aukciót Párizsban rendezték, csak online és telefonon lehetett licitálni Párizsból, New Yorkból és Hongkongból.

A festmény egy férfit és egy nőt ábrázol, akik kart karba öltve sétálnak el egy rozoga kerítés előtt, a háttérben egy szélmalom látható. A festmény része Van Gogh a párizsi negyedről, a Montmartre-ról készült sorozatának. Az alkotást 1887-ben készítette, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban.

A Sotheby's szerint a festmény látható volt korábban már katalógusokban, a nyilvánosság előtt azonban még sohasem mutatták be. Van Gogh montmartre-i periódusából nagyon kevés alkotás van magántulajdonban.

Borítókép: a Van Gogh festmény

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!