Magyarország

2008.06.14. 19:08

Véget ért a POSZT - Mundruczó duplázott

<p>A Frankenstein terv című előadás kapta a legtöbb díjat a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). Az évad legjobb rendezője Zsótér Sándor, a legjobb női főszereplő Monori Lili, a legjobb férfi főszereplő pedig Pintér Béla lett. A közönség-zsűri díját Mundruczó Kornél és Bíró Yvette kapta a Frankenstein terv című előadásért. A díjkiosztó gála szombat este hétkor kezdődik a Pécsi Nemzeti Színházban. <BR /></p>

A Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos versenyprogramjában 16 produkció szerepelt idén. A szakmai zsűri a legjobb előadás díját Mundruczó Kornél és Bíró Yvette: Frankenstein terv című produkciójának ítélte oda. A legjobb rendezőnek járó elismerést Zsótér Sándor veheti át, Friederich Dürenmatt: Az öreg hölgy látogatása című mű színre viteléért. Az évad legjobb női főszereplőjeMonori Lili, aki a Frankenstein terv című előadásban nyújtott alakításért veheti át a díjat. Pintér Béla kapja a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést A démon gyermekei című darabban látott színészi teljesítményéért.

A legjobb női epizódszereplő díját Vasvári Emese veheti át Dömötör Tamás: CzukorShow című előadásában nyújtott alakításáért. Pálffy Tibornak ítélte oda a szakmai zsűri a legjobb férfi epizódszereplőnek járó díjat, a Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művében látott teljesítményéért.

A legjobb díszletért járó díjat Bagossy Levente veheti át Térey János: Asztalizene című előadásának látványvilágáért. A legjobb jelmezért járó elismerést ebben az évben a szakmai zsűri nem ítélte oda. Helyette különdíjban részesítette Béres Mártát, Erdélyi Andreát, Mikes Imre Eleket és Mészáros Árpádot. A legjobb együttes munkáért különdíjjal jutalmazták a POSZT-on a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatát, akik Vinnai András-Bodó Viktor: Fotel című darabját mutatták be a színházi találkozón.

A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűrije a legjobb férfi alakítás díját Anger Zsoltnak ítélte oda, a CzukorShow című előadásban nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Ladányi Andrea veheti át, Az öreg hölgy látogatása című darabban mutatott teljesítményéért. A Fidelio-Súgó 30 év alatti színművésznőnek járó elismerését Bartsch Kata veheti át. A legjobb 30 év alatti színésznek járó díjat megosztva még öt művésznek ítélték oda: Ötvös András, Jaskó Bálint, Zrínyi Gál Vince, Jelinek Erzsébet, Lass Bea.

A nézőkből álló zsűri díját Mundruczó Kornél és Bíró Yvette kapta a Frankenstein terv című előadásért.

A szombaton véget ért Pécsi Országos Színházi Találkozóra ezúttal Kukorelly Endre válogatott az évad előadásai közül. Az író 130 produkcióból választotta ki azt a 16 előadást, amelyik indult a versenyprogramban. A színházi előadások mellett 40 helyszínen 260 rendezvényre, úgynevezett off-programra, vagyis koncertekre, kiállításokra és egyebek mellett közönségtalálkozókra várták az érdeklődőket.

Először fordult elő a POSZT nyolcéves történetében, hogy már az induláskor a szervezők rendelkezésére állt az az anyagi forrás, amelyből a programsorozatot lebonyolíthatták - mondta el szerkesztőségünknek korábban Jordán Tamás. Idén 174,5 millió forintból gazdálkodhatott a színházi találkozó. Ez az összeg 30 millióval volt több, mint a tavalyi év költségvetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!