Magyarország

2008.07.12. 11:47

Kiállítás a bükkábrányi bánya leleteiből

<p>Bükkábrány - Bár a leghíresebb leletek a nyolc millió éves mocsárciprusok voltak, amelyek eddig a bükkábrányi bányából előkerültek, van még néhány érdekesség, amelyet a bányában folyó ásatás során megtaláltak. Többek között ezeket állították ki a településen.</p>

Az időszaki kiállításon egy újkőkori, 7 ezer éves település maradványait láthatják az érdeklődők, mondta el Veres János, a miskolci Herman Ottó Múzeum kutatásvezető régésze, aki a jelenleg is tartó bükkábrányi ásatás vezetője.

A legérdekesebb lelet egy néhány hónapja talált több ezer éves gabonatároló edény, amelyet a restaurátorok tökéletesen helyre tudtak hozni. Emellett látható egy darab az egyik mocsárciprusból, amelyet a bányában találtak.

A tárlat másik részét a bánya öt kilométeres körzetéből válogatták össze, Mezőkeresztes, Tard, Mezőnyárád és Csincse térségéből. A kiállítás érdekessége, hogy "helybe ment", vagyis a különböző múzeumok kincseit összeválogatva az ott élőknek mutatja be a térség múltjának régészeti emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!