Magyarország

2008.09.29. 18:08

Megválasztotta az Országgyűlés Jóri Andrást adatvédelmi biztosnak

<p>Az Országgyűlés hétfői ülésén 306 igen és 40 nem szavazattal megválasztotta adatvédelmi biztosnak Jóri Andrást.</p>

18:10: Sólyom szerint fontos, hogy Jóri a negyedik olyan ombudsman, aki nem a pártok alkujának, hanem szakmai erényeinek köszönheti megválasztását. Az államfő ezzel arra utalt, hogy hivatalba lépése óta nem egyeztet a frakciókkal a jelöltállítás előtt. Sólyom László hozzátette: a korábbi jelöltek is pont ilyen jók voltak szakmailag, mint Jóri András, az azonban a parlament dolga, hogy miért nem szavazták meg őket.

Jóri Andrásról

Jóri András 1972-ben született Szegeden, az ELTE jogi karán szerzett jogász diplomát. Jelenleg adatvédelmi, informatikai jogászként, illetve az Internetszolgáltatók Tanácsának jogi tanácsadó testületében dolgozik.

Jóri András megválasztása után három pontban foglalta össze céljait: az információs társadalom kihívásaira adott minél teljesebb válasz adása, a hivatalból végzett vizsgálatok fontosságának növelése, illetve a korábbi két adatvédelmi biztos munkásságának folytatása. Az új ombudsman elmondta: még ezen a héten benyújtja javaslatait az ombudsmani hivatal szerkezeti és személyi átalakításáról.

Kérdésre válaszolva Jóri elmondta: a megfigyelési ügynek lehetnek személyes adatvédelmi vonzatai, így ha érkezik beadvány, akkor vizsgálatot indít.

17:50: Sólyom László a szavazást követően úgy reagált: "jobb később, mint soha." Az államfő hozzátette: elégedett a szavazással és azzal a ténnyel, hogy most már teljes az ombudsmani-kar.

17:42: Az adatvédelmi biztos személyéről a tavaszi ülésszakban négyszer is szavazott az Országgyűlés, azonban Jóri Andrással ellentétben egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!