Magyarország

2008.09.25. 18:21

Videofelvétellel bizonyítja a rendőrség, hogy nem lőttek könnygázgránátot a Hazatérés Templomába

<p>A rendőrség egy videofelvétellel bizonyítja, hogy a rendőrök nem szegtek törvényt, amikor kiszorították a randalírozókat a budapesti Szabadság térről.</p>

A most közzétett két felvételen a szombati, Hazatérés Templománál, illetve a Szabadság téren történt rendőri intézkedések láthatók. Ezen a rendőrök felszólíttják a tömeget a távozásra, és nem lőnek könnygáz-gránátot a templomba - ahogy azt ifjabb Hegedűs Lóránt állította feljelentlésében.

Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a felvételeket azért tették közzé, hogy az emberek láthassák, a rohamrendőrök nem követtek el törvénysértést: nem lőttek a templom előterébe könnygázgránátot, és a randalírozókat a törvényben előírt módon felszólították, hagyják el a teret.

A rendőrség csütörtök délután tette fel honlapjára a két kisfilmet, azután, hogy a Független Hírügynökség beszámolt arról, hogy megérkezett a Budapesti Nyomozó Ügyészségre az a feljelentés, melyet a szeptember 20-ai Hazatérés Templománál történt eseményekkel kapcsoltban tett ifj. Hegedűs Lóránt. A Fővárosi Főügyészség részleteket nem közölt, csupán annyit, hogy feljelentés a jogsértések kivizsgálására irányul.

Mi is történt szombaton?

Múlt hét szombaton Budapesten, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom agresszióba forduló tüntetésekor a rendõrök könnygázgránátok segítségével szorították ki a tüntetõket a Szabadság térrõl. A rohamrendõrök több tucat gránátot lõttek a tömegbe, és a feljelentõ szerint a Hazatérés Templomának elõterébe is. Az épületbe körülbelül százan menekültek a rendõrök elõl.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, szeptember 20-án délutánra több, nagy tömegeket vonzó tüntetést is bejelentettek Budapesten. A Magyar Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye békésen zajlott le. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése azonban erõszakba torkollott: a demonstrálók dobálni kezdték ugyanis a Szabadság térre kivezényelt rendõröket, akik emiatt oszlatni kezdték a tömeget. Az összecsapás a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton, az Izabella utcában és a Szondi utcában is folytatódott: a demonstrálók kövekkel és a kezükbe akadó tárgyakkal támadtak a rohamrendõrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!