Magyarország

2008.10.11. 15:44

MDF: egyelőre párttag maradhat Almássy Kornél

<p>Levették a napirendről Almássy Kornél kizárását az MDF Országos Választmányának szombati ülésén.</p>

Ez azt jelenti, hogy a volt alelnök jogilag még tagja az ellenzéki pártnak, mivel a nyilvántartásból egyelőre nem törölték. Szombaton tisztújítás volt a választmányban, a testület új elnöke Makay ZsoltHajdú-Bihar megyei politikus lett.

Almássy Kornél korábban súlyos konfliktusba keveredett Dávid Ibolya pártelnökkel a megfigyelési ügy miatt. Az ellenzéki párt volt alelnöke ringbe akart szállni az elnöki posztért a legutóbbi tisztújításon, de ettől végül visszalépett. Később az MDF-frakcióból és a pártból is kizárták a politikust. Jogilag azonban még tagja a pártnak, a tagsági jogviszony az alapszabály szerint a nyilvántartásból való törléssel szűnik meg ugyanis, és az ehhez szükséges határozatot az országos választmány hozza meg.

Almássy Kornél szombaton azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy nem merték megtenni a kizáráshoz szükséges utolsó lépést. A szóbeszéd szerint állítólag azért történt ez, hogy nyitva maradhasson az út esetleges visszatérése előtt a frakcióba. Ezzel kapcsolatban Almássy Kornél azt mondta, hogy a házszabály alapján csak azután térhetne vissza a frakcióba, ha legalább fél évet eltölt független képviselőként. Ugyanakkor szerinte jogilag kérdéses volt a kizárása a képviselőcsoportból. Almássy Kornél megerősítette, hogy őt senki sem kereste ebben az ügyben az MDF-től. A visszaüléséről csak akkor lehetne beszélni, ha új tisztújítást tartanának az MDF-ben - tette hozzá.

Csak elhalasztotta a döntést Almássy Kornél párttagságának törléséről szombaton az MDF Országos Választmánya, mert a testület leköszönő elnöke javasolta, hogy ezt az eljárást már az új vezetőség indítsa el - válaszolta a Független Hírügynökség érdeklődésére Katona Kálmán, a távozó elnök, aki négy év után nem pályázott már erre a tisztségre. Almássy Kornél állítólagos visszatérését színtiszta pletykának tartja Katona Kálmán, mert szerinte is csak fél év után lehet ezt megoldani, ha lenne ilyen szándék. A választmányi döntések a frakció dolgába egyébként sem játszanak bele - fogalmazott Katona Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!