Magyarország

2008.10.11. 18:31

Továbbra is bérfejlesztést követel az orvosi kamara

<p>Nem vett részt az egészségügyi tárca egyetlen illetékese sem a Magyar Orvosi Kamara szombati budapesti nagygyűlésén, ahol az alapellátásban dolgozó házi- és fogorvosok vitatták meg a helyzetüket. A gyűlés után Éger István elnök azt mondta, hogy újabb érdekérvényesítő lépésekről nem döntöttek, de egy esetleges sztrájk vagy tömeges szerződésbontás lehetősége érvényben marad az ágazatban.</p>

A Magyar Orvosi Kamara továbbra is 30 százalékos béremelést követel jövő januártól - mondta Éger István elnök, a kamara szombati nagygyűlése után, amelyen az alapellátásban dolgozó házi- és a fogorvosok vettek részt. Emellett továbbra is fontosnak tartják, hogy törvényileg szabályozzák a következő évekre az ágazat bérfelzárkóztatását. Jelenleg egy kezdő szakorvos nettó 90 ezer forintot keres, a béremelések után néhány éven belül - a kamara szerint - ezt 340-360 ezer forintra kellene emelni. A tanácskozáson egyébként nem döntöttek újabb érdekérvényesítő akcióról. Az RTL Híradó szerint 10 ezer meghívottból csak néhány százan mentek el ugyanis az orvosi kamara szombati nagygyűlésére.

Éger István a nagygyűlés után elmondta azt is, hogy a héten tárgyalt Székely Tamás egészségügyi miniszterrel, aki tíz százalékot megközelítő bérfejlesztésről beszélt. Ezt a kamara elnöke irreálisan alacsonynak nevezte. Mint mondta, kiderült számára az is, hogy a tárca egy olyan jogszabályon dolgozik, ami "röghöz kötné" az orvosokat. Ennek az a lényege, hogy egy orvosnak egy adott intézményben kellene maradnia, míg a szakvizsgáját megszerzi, majd ugyanennyi időt kellene eltöltetnie már szakorvosként ugyanott. Éger István szerint ha letelik ez a csaknem 10 év, az orvosok tömegesen fognak majd külföldre menni munkát vállalni.

Éger István elmondta azt is, hogy a következő nagygyűlést a tervek szerint november 8-án tartják, akkor a járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvosokat várják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!