Magyarország

2009.01.11. 10:18

Elrendelték a szmogriadót Budapesten

<p>Vasárnap délelőtt 11 órától szmogriadó lép életbe Budapesten a magas szállópor-koncentráció miatt - tájékoztatott a főpolgármesteri hivatal.</p>

Vasárnap 11 órától csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

Budapesten most rendeltek el először szmogriadót. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a rendelet betartását, ám büntetésre egyelőre nem kell számítani. A korlátozásra a magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség.

Budapest története során először van szükség a gépjárműforgalom korlátozására a magas légszennyezettségi szint miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián hozzátette: a gázfogyasztás korlátozása és a rendkívül hideg időjárás miatt sem az ipari fogyasztóktól, sem a lakosságtól nem kérhetik az olajtüzelésű fűtőberendezések korlátozását, noha ezek szennyezik leginkább a levegőt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható jelentős időjárás-változás, emiatt vasárnap csak a páratlan, míg hétfőn kizárólag a páros számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek Budapest közigazgatási határain belül.

Ez alól csak az M0-ás autóút budapesti szakaszai jelentenek kivételt.

A fővárosban élő, de jelenleg vidéken tartózkodók gépkocsijukkal akkor is hazatérhetnek, ha a rendelet szerint nem közlekedhetnek Budapesten.

A rendőrség - tekintettel arra, hogy ilyen még nem fordult elő Budapesten - senkit sem fog kiszállítani a kocsijából. A rendelet megsértőit azonban megállítják, és figyelmeztetni fogják.

A forgalomkorlátozás nem vonatkozik a BKV, a Volán és a MÁV járműveire, a tiszta gázüzemű és hibrid autókra, az EURO V-ös, illetve EEV motoros járművekre. Nem korlátozzák a megkülönböztető jelzést használók, a diplomaták, a betegszállítók, az orvosi ügyeletet ellátók, a mozgáskorlátozottakat szállítók, a közüzemi, köztisztasági és közegészségügyi vállalatok, a közszükségleti áruszállítók, a polgári védelem, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa-elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járműveinek közlekedését a fővárosban.
 

Debrecenben is riadó van! Tudjon meg többet! Katt ide!

 

 

  • Budapest felkészült a szmogriadó rendeletre
  • A főváros az autóhasználat korlátozását kéri
  • Szezonja van szmognak, pornak
  • A gyevi bíró rendelete
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!