Magyarország

2010.07.12. 17:30

Civilek fizetik ki Ungváry Krisztián büntetését

<p>Civilek adományából csaknem kétmillió forint gyűlt össze Ungváry Krisztián korábban kiszabott pénzbüntetésére.</p>

A történésznek egy júniusi bírósági ítélet szerint összesen körülbelül ekkora összeget kell befizetnie, amiért alaptalanul állította egy cikkében, hogy Kiss László alkotmánybíró egykor a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott.

Ungváry Krisztiánt két korábbi felmentő határozat után júniusban ítélte pénzbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság, amiért az Élet és Irodalom című lapban megjelent cikkében alaptalanul állította, hogy Kiss László alkotmánybíró korábban a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott.

Közösségi oldalon is toboroztak

Hamarosan gyűjtés indult, hogy a történész pénzbüntetését szimpatizánsok kifzessék. A kezdeményezés szervezője, Váczi Imre, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nagyon felháborodott az ítélet hallatán, ezért döntött úgy, hogy gyűjtést szervez. Bő egy hónapja - június 4-én - a Facebook internetes közösségi portálon alakított egy csoportot "Fizessük ki Ungváry Krisztián büntetését" címmel. A felhívásban az szerepelt, hogy azok csatlakozzanak, akik vállalják az anyagi támogatást is.

Váczi Imre elmondta, hogy mostanra körülbelül 850 tagja van a csoportnak és sikerült teljesíteni a kitűzött célt is: összegyűlt csaknem kétmillió forint. Az adományozók közül volt aki 500 forinttal járult hozzá az ügyhöz, de voltak többen is, akik 50 ezer forintot fizettek be. A pénzt hétfőn délután szimbolikusan a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt adták át a történésznek.

A gyűjtés indulásakor egyébként még maga, Ungváry Krisztián sem tudott semmit, később csatlakozott csak a kezdeményezéshez.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!