Magyarország

2010.08.10. 19:46

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a médiával kapcsolatos törvénymódosítások miatt

<p>Utólagos normakontrollért Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása miatt. Véleményük szerint az új szabályozással a kormány befolyásolni tudja ugyanis a közmédiát. A törvénymódosítást kedden írta alá Schmitt Pál köztársasági elnök.</p>

A köztársasági elnök által kedden aláírt, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek szerint is alkotmányellenes - mondta a Független Hírügynökségnek kedd este Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialista politikus magyarázata szerint a közmédia irányítási rendszere egy olyan piramis, aminek a legtetején a kormányfő áll és a jelenlegi kétharmados fideszes hatalom.

Uólagos normakontrollt kérnek

Ezzel pedig direkt és indirekt módon is befolyást tudnak gyakorolni a közmédia irányítására és az egyes társaságok műsorpolitikájára - tette hozzá. Az MSZP korábbi alkotmánybírósági határozatokra hivatkozva fordul a taláros testülethez utólagos normakontrollért.

Mandur László sajnálatosnak nevezte, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök nem fordult normakontrollért az Alkotmánybírósághoz, mielőtt aláírta a módosításokat. Hiszen az alkotmányellenesség teljesen közismert és nyilvánvaló volt az ő számára is - mondta. A politikus megfogalmazása szerint az lett volna az elvárható magatartás az államfőtől, mint az alkotmányosság őrétől, hogy csak azután írja alá a módosítást, miután megkérdezte az Alkotmánybíróságot.

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden írta alá a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását. Eszerint összevonják a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és az Országos Rádió és Televízió Testületet, létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Emellett a módosítások értelmében közös kuratóriuma lesz a közmédiának, ám az egyes társaságok önállósága megmarad.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!